Viie dekaadi suurim börsiralli on läbi

Fredy-Edwin Esse, California 14. juuni 2011, 07:34

Ühendriikide aktsiaturud lõpetasid reede ja kuuenda järjestikuse nädala taaskord punases, sattudes pikimasse langusperioodi pärast 2002. aastat ja pannes punkti kõige võimsamale börsirallile, mida on viimased kaks inimpõlve näinud. Kuue nädalaga on väärtpaberiturgudelt minema pühitud üle triljoni dollari.

Ameerika väärtpaberiturgudelt on pooleteise kuuga, kui Standard & Poor’s 500 indeks tõusis 29. aprillil tippu, haihtunud üle triljoni dollari. Selle 6,8-protsendise langusega tõmmati kriips peale indeksi enam kui viie aastakümne suurimale börsirallile.

Vahemikus 9. märts 2009 kuni 29. aprill 2011 tõusis indeks 102 protsenti, mis on nii pika perioodi kohta suurim tõus pärast 1955. aastat, väidab S&P. Hetkel ollakse 88 protsendiga plussis, mis on suurim tõus pärast 1999. aastat.

USA aktsiaturu kehva liikumise taga seisavad eelkõige mured makromajanduse pärast nii USAs endas kui globaalselt, millele on hoogu andnud oodatust kehvemad majandusnäitajad. Seda on tunnistanud ka Föderaalreservi esimees Ben S. Bernanke, kelle sõnul on majanduse taastumine „frustreerivalt aeglane“.

Pessimismi süstivad turgudele ka mitmed investorid, kes usuvad, et viimane kriis ei toonud endaga piisavalt muutusi kaasa. Üks selliseid on Roubini Global Economics LLC kaasasutaja ja juht Nouriel Roubini.

Pikemalt saab artiklit lugeda tänasest Äripäevast või tellides päevapileti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. June 2011, 07:34
Otsi:

Ava täpsem otsing