Internetiraadio tegi börsidebüüdi, aktsia +40%

Raivo Sormunen 15. juuni 2011, 16:59

USA internetiraadio Pandora, mille hinnasihiks määrati 7-9 dollarit, avanes New Yorgis 22,76 dollaril, 42% IPO hinnast kõrgemal. 

Kui eelmisel nädalal tõstis USA populaarne raadiojaam investoritele pakutavate aktsiate hinnavahemiku 10-12 dollarini, siis aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) hinnaks kujunes eile juba 16 dollarit. Sellega kaasas kuum netifirma emissiooniga endale juurde 235 miljonit dollarit.

Täna hommikuse aktsiahinna juures ulatub Pandora turuväärtus 3,7 miljardi dollari juurde. Arvestades, et Greenfield ennustab raadiojaama käimasoleva aasta käibeks 264 miljoni dollarit, kaupleb aktsia umbes viieteist kordse aastase müüginumbri juures. Veelgi hullem on olukord P/E (hinna/tulu) suhtega, mida kahjumiga Pandoral veel polegi. Börsidebütanti analüüsinud Greenfield usub, et Pandora jõuab EBITDA (kulumieelse ärikasumini) alles 2014. majandusaastal.  Põhilise tulu teenib Pandora reklaamilt, aga raha söövad ära kõrged autoritasud muusikafirmadele.

Samas meelitab tõenäoliselt investoreid Pandora kuulataja arv, mis ulatus aprillis tervelt 90 miljoni inimeseni ning mis kasvab kiirusega 1 kuulaja sekundis.

Ehkki USA ja Euroopa börsid pole sel aastal eriti jalgu alla saanud, on internetifirmade võidukäik muljetavaldav. Nii tegi möödunud kuul ülieduka börsidebüüdi tööalase sotsiaalvõrgustiku aktsia LinkedIn. Pärast seda jõudis suure hüppega börsile Venemaa „Googleks“ ristitud Yandex. Samuti on IPO eelprospektiga välja tulnud sooduskupongide müüja Groupon ning ka Facebooki võib näha börsil juba sel aastal.

Skeptikuid tekitab selline mullistumine küllaga. „Kõik neid (internetifirmade aktsiaid-toim.) ostvad investorid ostavad tuleviku kasuminumbreid, mitte aga tänaseid kasumeid,“ ütles uudisteagentuurile Reuters  Wedbush analüütik Michael Pachter.

Märkus. Pandorat palun mitte segi ajada Eestiski tegutseva Taani ehetefirmaga Pandora, mis jõudis Kopenhaageni börsile eelmise aasta augustis.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2011, 12:56
Otsi:

Ava täpsem otsing