Mäos valmivad plastprofiilid jäätmetest

Ain Alvela 16. juuni 2011, 00:00

Mäos valmistatakse kodumajapidamistes tekkinud plastikujäätmetest ehitusmaterjali Plastrex. Sellist profiilmaterjali saab kasutada kohtades, mis on otseses kokkupuutes pinnase ja niiskusega ja kus puit pikaajaliselt vastu ei pea. Näiteks saab Plastrexi kasutada aiamööbli, lillekastide, peenraääriste, kasvuhoonete, kuuride, aedade, loomade latrite, eramute terrasside aluskonstruktsioonide ja muude toodete valmistamiseks.

Sobib karmidesse oludesse. OÜ Rexest Grupp juhatuse liige Aarne Saareväli märkis, et plastikujäätmetest toodetud plastikprofiile saab kasutusele võtta väga paljudes kohtades, mis nõuavad kõrgendatud vastupidavust niiskusele.

"Uuenduslikult mõtlev ettevõtja suudab Plastrexist ise arendada huvitavaid lõpptooteid - disainlaudu ja -pinke, aiamööblit, kergehitusi koduaeda, postkastialuseid või kompostikaste - ning pakkuda turule uudset ja ilmastikukindlat kaubavalikut," pakkus Saareväli välja toote kasutusvõimalusi.

Plastrexist tooteid saab näha juuni alguses Tallinna vanas kalasadamas avatud Ökosaarel.

Plastikjäätmete käitlus toob vähe tulu. Rexest Grupile toorainet tarniva ASi Väätsa Prügila juhataja Aivar Lõhmuse sõnul on kodumajapidamistest neile toodav plastikmaterjal jäätmekäitluslikust küljest vaadatuna suhteliselt madala kvaliteediga ja sel on kaks käitluslahendust - energeetiline ja ladestamine.

"Kumbki pole hea, sest tulu saadakse vähe," nentis Lõhmus. "Seetõttu on plastijäätmete kui materjali ringlussevõtt ja sellest profiilide tootmine igal juhul väga positiivne."

Ettevõte kasutab Saareväli kinnitusel tehnoloogiat, mis võimaldab tootmisprotsessis kasutada erinevat tüüpi plastikuid.

"Selliste tehnoloogiliste lahenduste juurutamine on kogu maailmas peamine väljakutse plastikujäätmete ringlusse võtmisel, sest nende ülidetailne sorteerimine ei ole enamasti majanduslikult otstarbekas," märkis ta.

Saareväli sõnul on plastikujäätmete ringlussevõtt ehitusmaterjalina üks paremaid plastikujäätmete taaskasutamise võimalusi, kuna loodav lisandväärtus on kõrge ning puitmaterjaliga sarnanevat Plastrexi saab laialdaselt kasutada nii eratarbija oma koduaias kui ka paljude valdkondade ettevõtjad. Plastrex ise on samuti 100% taaskasutatav.

"Oleme loonud Kesk-Eestis Järvamaal 18 töökohta, baseerume Eesti toorainel ning peamiselt läheb meie toodang ekspordiks," rääkis Saareväli. "Rexest Grupi aastane tootmismaht on ligikaudu 2400 tonni Plastrexi profiile ja eesmärk on järgmises etapis suurendada tootmismahtu kuni 10 000 tonnini aastas," lisas ta.

Eksporditakse Skandinaaviasse. Aastas tekib Eestis erinevatel hinnangutel kuni 70 000 tonni plastpakendijäätmeid.

Rexest Grupi peamised eksporditurud on praegu Skandinaavia riigid, kuid eesmärk on müüa toodangut kogu Euroopas.

See on ilmastikukindel materjal, mis on kaheetapilises tootmisprotsessis valmistatud peamiselt kodumajapidamistes tekkinud plastikpakenditest. Seda kasutatakse rasketes ning vastupidavust nõudvates oludes.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing