Uus internetimull muudkui paisub

Raivo Sormunen 16. juuni 2011, 00:00

USA internetiraadio gigant Pandora, mille hinnasihiks määrati alles juuni alguses 7-9 dollarit, avanes eile hommikul New Yorgi börsil 22,76 dollaril ehk 42% IPO hinnast kõrgemal. Internetifirmade aktsiamullile puhutakse seega jätkuvalt õhku juurde.

Hind kasvas enne IPOt nagu pärmi peal. Kui eelmisel nädalal tõstis raadiojaam investoritele pakutavate aktsiate hinnavahemiku 10-12 dollarini, siis aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) hinnaks kujunes teisipäeval juba 16 dollarit.

Sellega kaasas kuum internetifirma emissiooniga endale juurde 235 miljonit dollarit.

Eilehommikuse aktsia hinna juures ulatub Pandora turuväärtus 3,7 miljardi dollarini. Arvestades, et Greenfield ennustab raadiojaama käimasoleva aasta käibeks 264 miljoni dollarit, kaupleb aktsia umbes viieteistkordse aastase müüginumbri juures. Veelgi hullem on olukord P/E (hinna/tulu) suhtega, mida kahjumis Pandoral veel pole. Börsidebütanti analüüsinud Greenfield usub, et Pandora jõuab EBITDA (kulumieelse ärikasumini) alles 2014. majandusaastal. Põhilise tulu teenib Pandora reklaamilt, aga raha söövad ära kõrged autoritasud muusikafirmadele.

Samas meelitab tõenäoliselt investoreid kiiresti kasvav Pandora kuulajate arv, mis ulatus aprillis tervelt 90 miljoni inimeseni ning mis tõuseb kiirusega üks kuulaja sekundis.

Internetifirmade ostjad jahivad helget tulevikku. Ehkki USA ja Euroopa börsid pole sel aastal eriti jalgu alla saanud, on internetifirmade võidukäik muljetavaldav. Nii tegi möödunud kuul ülieduka börsidebüüdi tööalase sotsiaalvõrgustiku aktsia LinkedIn. Pärast seda jõudis suure hüppega börsile Venemaa Google'iks ristitud Yandex. Samuti on IPO eelprospektiga välja tulnud sooduskupongide müüja Groupon ning ka Facebooki võib näha börsil juba sel aastal.

Skeptikuid tekitab selline mullistumine küllaga. "Investorid ostavad tuleviku kasuminumbreid," ütles uudisteagentuurile Reuters Wedbushi analüütik Michael Pachter.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing