Äripäev rõõmustab ja kurvastab

1706-aripaev 18. juuni 2011, 16:39

Äripäev võtab kokku lõppeva nädala plussid ja miinused.

RÕÕMUSTAB

Kriisi õpetlikud vorbid. Keskpank manitses sel nädalal ettevõtjaid konservatiivsusele ja palgaralliga ootama. Ettevõtjad noogutavad ja on sellega päri. Ehkki paljudel aladel on keerulisemad ajad läbi, töötus taandub oodatust kiiremini, käibest jääb jälle üle kasumit, ei joosta uue tõusu lootuses rabistades kulusid kasvatama. Konservatiivsus, külm pea ja hoolikas plaanimine on pärast kriisi majanduses moes.

Teder usub taas Eestisse. Kinnisvaraäri meelitab investeerijaid. Kui möödunud aastal rääkisime paljuski välisrahastajate tähelepanust, siis sel nädalal saime teada, et Eesti üks rikkamaid ärimehi Hillar Teder panustab taas Eestisse ja hakkab Tallinnas Admiraliteedi basseini ääres kinnisvara arendama. Tundub, et jääb kaugeks uudiseks? Pealinna südames, turistide linnajalutamise teel laiutav koleala saab sellega ju ka korda.

KURVASTAB

Popim võrk taandub, eestlane mitte. Ilma suuremaid sotsiaalvõrke, börsi poole vaatav Facebook kahaneb oma nn sünniturgudel. Ameerika ja Kanada kasutajatest loobusid miljonid viimasel kuul Facebookist. Samas eestlased on siiski Facebooki-rahvas – aastaga kasvas meie kohalolek seal kolmandikuni elanikkonnast ning kerkis ka viimasel kuul. Kas räägime kolme aasta pärast veel näoraamatus ja näoraamatust või on vahepeal midagi suuremat tulnud?

Üks ja teine Eesti. Lisaks sotsiaalsele lõhele lahutab üht ja teist Eestit ka äritavade kuristik. Sel nädalal kirjutas Äripäev taas Narvast, kus n-ö konkurssidel osalevad Narva ettevõtted ja Eesti ettevõtted, võidud ehitushankeil libisevad ühe ja sama firmaderühma kätte. Kahju, et korruptsioon öeldes hakkab üha enam esimesena Narva meelde tulema.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. June 2011, 16:39
Otsi:

Ava täpsem otsing