Mis on odavaim aktsia maamuna peal?

Fredy-Edwin Esse 22. juuni 2011, 00:00

Kanada BlackBerry nutitelefonide tootja Research In Motioni aktsia on nii mutta tampitud, et hea rahavooga firma aktsia on suhtarvuliselt sektori kõige odavam aktsia üldse. See loob võimalused, et firma võetakse preemiumiga üle.

Hiiglasest vaid riismed järel. Kunagi 83 miljardit dollarit väärt olnud RIM on kukkunud enam kui 80% enda kolme aasta tagusest tipust pärast seda, kui Apple'i ja Google'i Androidiga varustatud telefonid hakkasid RIMilt kliente ära varastama.

Eelmisel nädalal teatas firma, et aastane müük võib esimest korda kukkuda viimase 9 aasta jooksul, misjärel on aktsia kahe päevaga kukkunud üle 25%, 25,89 dollarini. See tähendab, et ettevõtte aktsia on 2006. aasta tasemel ning isegi 29% madalamal kui kriisi kõige sügavamas põhjas. Selle tulemusel on firma ettevaatav kasumi-hinna suhe (P/E) 4,7, mis Bloombergi andmetel on kõige madalam suhe ükskõik millisel kommunikatsioonivahendite tootjal.

Aktsia saab poolmuidu. BMO Harris Private Bankingu sõnul võib firma suhteline odavus ligi meelitada ostjaid nagu Microsoft ning Dell. Ostja saaks nutitelefonide tootja, kes on endiselt domineeriv äriklientide hulgas, pakub turvalist e-posti enda serveritega ja toodab enda turuväärtuse kohta rohkem raha kui ükskõik mis teine ettevõte. Makstes RIMi aktsia eest 40 dollarit, oleks ta endiselt suhteliselt odavam kui teised konkurendid sektoris.

"Arvestades, kui oluliselt on aktsia hind kukkunud, siis see ainuüksi tekitab juba huvi," ütles BMO Harrise investeerimisjuht Paul Taylor Bloombergile. "RIMil on endiselt arvestatav turuosa USAs ja üle maailma ning neil on ikooniline bränd."

Aktsia hinna kukkumine tekitab tõesti huvi. Tegu pole kahjumis firmaga ning raha voolab endiselt firmasse sisse. Praegu saab selle ettevõtte omanikuks praktiliselt poolmuidu ning ülevõtmise korral, millele panustades ma endale RIMi aktsiaid soetan, võib kena kopika teenida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:56
Otsi:

Ava täpsem otsing