27. juuni 2011 kell 5:09

Sten Häggblom: Knight Riderit kaifisid kõik

Eestist pärit Sten Häggblom räägib,et on elu aeg unistanud autodisaineriks saamisest, lapsena oli tema iidol Knight Rider.

Räägib Sten Häggblom.

Olen elu aeg unistanud autodisaineriks saamisest. Ma arvan, et isegi lasteaiast saati. Siis ma muidugi ei teadnud, et selline amet olemas on, aga umbes 9. klassis teadsin kindlalt, et tahan seda õppima minna. Kui mu vend vaatas ikka, kui kiiresti autod liiguvad, siis mina vaatasin, kuidas nad välja näevad.

Kui nõukaajal mõnd välismaa autot nägid, oli see ikka kõva sõna. Mul olid ka mõned brošüürid kodus, mis meremehest isa oli toonud. Iidol oli muidugi Knight Rider, kõik poisid kaifisid seda! Joonistamises olin ma päris hea käsi ja see koos huviga autode vastu oli hea kombinatsioon.

Õppisin Umeå disainiülikoolis viis aastat. Bakalaureuses tööstusdisaini, kus tegime mitmenädalasi projekte koostöös etableeritud firmadega Rootsis. Magistriõpingud läksid veel huvitavamaks, seal sain spetsialiseeruda transpordidisainile. Pärast esimest magistriaastat tekkis ka võimalus minna praktikale Euroopa erinevatesse auto- ja mootorrattafirmadesse. GM-Europe, Mercedes-Benz, KTM andsid võimalusi teha kaasa nende tulevikuprojektides. Kuna praktikandi ega tudengi elu ei olnud majanduslikult eriti lai, oli mul õnne, et ema-isa olid väsimatud sponsorid, enda püksirihma pingutades.

Mu järgmine unistus on kujundada seeriatootmisesse mineva auto eksterjöör enda joone järgi. Aga kui keegi saab ka mõne mudeli kohta öelda, et see on minu disain, siis tegelikult on seal väga palju teiste inimeste tehtut. See on ikkagi väga suur tiimitöö.

Autor: Kadri Bank, Anne Oja

Hetkel kuum