Euroopa Keskpank: kuni 15  EL-i panka kukuvad stressitesti läbi

Maarja-Liis Mitri 28. juuni 2011, 17:33

Euroopa Liidu pankasid ootab lähinädalatel ees stressitaluvuse test, mida Euroopa Keskpanga hinnangul ei läbi 10-15 panka, vahendab Reuters.

Stressitestiga tahab Euroopa Keskpank avalikkust veenda, et Euroopa Liit toob lõpuks ausalt päevavalgele kõik oma pankade probleemid, lootes seeläbi taastada investorite usalduse. Ühtlasi sunnib eesootav stressitaluvuse kontroll riike oma panku toetama, et viimased testist läbi saaksid.

Euroopa Keskpanga hinnangul ei suuda testi läbida 10-15 panka, millest enamus asuvad Kreekas, Saksamaal, Portugalis ja Hispaanias.

Kontroll, mis peaks andma täpse hinnangu pankade elujõulisusele, on seekord karmim kui aastatagune, mil Iirimaa pankadel õnnestus stressitest läbida vaid mõned kuud enne riigi finantsraskustesse sattumist.

Stressitest mõõdab pankade põhikapitali vastupidavust, mis kindlustab panku kaotuste vastu nagu kättesaamata jäänud laenud, majanduslangus või näiteks kinnisvara hindade langus. Vihjates riikidele nagu Kreeka, on plaanis  uurida ka seda, mis peaks juhtuma siis, kui panga omanduses olevad võlakirjad oma väärtuse kaotavad.  

Keskpank soovib, et testi mitteläbinud pankade arv jääks 10 ja 15 vahele, sest see näitaks stressitesti usaldusväärsust, vahendas uudisteagentuur Reuters anonüümse allika sõnu. Suurem number tekitaks juba paanikat. Samal ajal teevad liikmesriigid kõik, et nende pangad ebaõnnestujate nimekirjas ei esineks.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. June 2011, 17:33
Otsi:

Ava täpsem otsing