28. juuni 2011 kell 10:14

Kallid toiduained söövad venelastel palga ära

Venemaa statistikaamet Rosstat on hinnavõrdluses avastanud suuri erinevusi toiduainete hinnatõusu osas Venemaal ja Euroopas, kirjutab RIA Novosti.

Inflatsioon oli Venemaal aasta esimese kuu jooksul 4,8 protsenti, Euroopa Liidu keskmine oli  vaid 1,9 protsenti. Venemaal tõusid aga nn sotsiaalselt oluliste toiduainete hinnad keskmiselt 30 protsenti. Toiduained on Venemaal 13 protsenti kallimad kui USA-s, Hiinas, Portugalis või Hispaanias, samas venelaste sissetulekud on väiksemad kui nimetatud riikides elavatel inimestel.

Viimase aastaga on ennekõike kallimaks läinud kartul ja supiroheline (55 protsenti), päevalilleõli (55%), suhkur (25%), sai (22%) ja piim (19%). Ekspertide sõnul on venelaste ostujõud tõusnud ülemise piirini.

RIA Novosti andmetel kulutavad inimesed Venemaal toiduainetele 28,8% sissetulekust, Ukrainas 50%, Moldovas 40,8%, Valgevenes 39,2%. Samas Luksemburgis, ELi rikkaimas riigis, on see protsent vaid 8,1, Suurbritannias 8,5 ja Iirimaal 8,6.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum