Ettevõtjad ei kiirusta tööandjapensioniga

Birjo Must 30. juuni 2011, 15:06

Kuigi järgmisest aastast saavad tööandjad teha töötajate III pensionisambasse senisest oluliselt soodsamalt sissemakseid, jäävad ettevõtjad kaalutlevale seisukohale ning uut süsteemi rakendama ei rutta.

„Ma arvan, et see on väga tore, sest see on hea võimalus töötajaid motiveerida suhteliselt madalamate kuludega,“ rääkis Viisnurk AS juhatuse esimees Andres Kivistik.

Samas nentis Kivistik, et nemad tööandjapensioni rakendamisele veel mõelnud ei ole. Samuti ei osanud juht kommenteerida, mis võib saada tulevikus. „Ei tahaks täna sel teemal spekuleerida, kuna me pole veel otsust vastu võtnud,“ sõnas ta.

Võidavad kõik osapooled

Nordea Pensionite juhi Angelika Tageli kinnitusel on tööandja pension lahendina väga positiivne, sest sellest võidab töötaja, tööandja ja tegelikult ka riik. „Selliseid süsteeme, kus regulatiivsest keskkonnast võidavad kõik osapooled, on väga vähe,“ sõnas ta.

Alates 2012. aastast saavad ettevõtjad teha oma töötajate eest pensioni III sambasse makseid, ilma et seda käsitletaks erisoodustusena. Seega ei pea enam makselt tasuma tulumaksu. III pensionisamba maksed võivad olla igale töötajale erinevad ja nende maksmise kord on kokkuleppeline. Samas ei tohi töötaja ja tööandja maksed kokku ületada 6000 eurot aastas või 15% töötaja aasta brutopalgast.

Ettevõtjad tööandjapensionit rakendama ei kiirusta

Tagel kinnitas, et ettevõtjate huvi tööandjapensioni vastu on olemas. „Neil, kellega me täna rääkinud oleme, on positiivne suhtumine, kuid kõik vajavad mõtlemisaega, kuidas ja mismoodi teha,“ rääkis Tagel lisades, et valmisolek on suurem rahvusvahelistel gruppidel.
Nordeal endalgi on Põhjamaades aastatepikkune kogemus tööandjapensioni maksmisel. Eesti filiaalis töötatakse Tageli sõnul samuti selles suunas. „Viisime töötajate seas läbi küsitluse ja valmisolek selleks on olemas. Täna ei ole meil aga selles osas ühtegi otsust,“ möönis ta.

Rahvusvahelisse gruppi kuuluva energeetika- ja automaatikavaldkonna ettevõtte ABB AS juhatuse esimees Bo Henriksson kinnitas, et tööandjapensioni süsteem töötab juba aastaid nii emaettevõttes Rootsis kui ka teistes Euroopa riikides, kus on olemas isegi oma pensionifondid.
„Me oleme seda Eestis juba 15 aastat arutanud, kuid pole sellega kusagile jõudnud. Siiani oleks see läinud ülikalliks ja ei tasu ära,“ rääkis Henriksson ning lisas, et nüüd saab selle peale uuesti mõtlema hakata.

„See on üks vahendeid, kui ettevõte tahab töötajaid endaga pikemaks ajaks siduda. Eks see on ka töötajale motivatsiooniks, kuna ta saab veidi tuleviku kindlustust,“ põhjendas Henriksson, miks tööandjapension kasulik on.

Inimestele tuleb teha selgitustööd

Kui Põhjamaades reguleerivad tööandjapensioni maksmist suuresti ametiühingud, siis Eestis nende mõju nii suur ei ole. Eesti Energeetikatöötajate ametiühingute liidu esimees Sander Vaikma sõnul on uus regulatsioon positiivne ning ta loodab, et selliseid punkte saab sõlmida kollektiivlepingutesse. „Ametiühingud saavad selles osas ettevõtjaid mõjutada just läbi kollektiivläbirääkimiste, ega meil teisi võimalusi ei ole,“ lausus ta.

Vaikma arvates ei saa aga pensionisambasse maksete tegemine olla põhjuseks, et palka ei tõsteta. „Noor inimene elab tänases päevas mitte pensionieas,“ põhjendas ta. Lisaks tuleks Vaikma sõnul inimestele teha põhjalikkus selgitustööd koostööd tööandjatega, kes on taolisest töötajate motiveerimisest huvitatud.


Praegu kehtivad III samba reeglid:
• Varad on füüsilise isiku eraomand.
• Sissemakseid saab maksuvabalt teha kuni 15% aastasest tulumaksuga maksustatavast tulust.
• Tööandja poolt töötaja pensionifondi maksed maksustatakse erisoodustusena.
• Toodetevaheline liikumine ei ole soodne.
• Väljamaksed alates 55. eluaastast maksustatakse 10% tulumaksuga.
• Varasem raha väljavõtmine on piiratud (2 aasta piirang)

2012. aastast kehtivad reeglid:
• Varad on füüsilise isiku eraomand.
• Sissemakseid saab maksuvabalt teha kuni 15% ulatuses aastasest tulumaksuga maksustatavast tulust, kuid kuni 6 000 eurot eraisiku ja tööandja sissemaksed kokku.
• Ettevõte poolt töötajale pensionifondi tehtud maksed ei maksustata erisoodustusena: makselt pensionifondi tuleb tasuda vaid sotsiaalmaks (33%).
• Toodetevaheline liikumine on vaba (kindlustusest viia fondi või vastupidi)
• Väljamaksed alates 55. eluaastast maksustatakse 10% tulumaksuga.
• Raha varasema väljavõtmise piiranguid ei ole.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    04. July 2011, 07:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing