'Mee maik'

Andrus Tins 01. juuli 2011, 00:00

4. juulil linastub kinos Artis briti režissööri Tony Richardsoni 1961. aastal valminud must-valge briti kitchen sink realism'i klassikasse kuuluv linateos "Mee maik".

Kitchen sink realism on briti kultuuriline žanr, mis tekkis 1950ndate lõpul ja 1960ndate algul. See hõlmas nii kunsti, teatrit, kirjandust, filmi kui ka televisooni. Kitchen sink realism (teise nimega ka kitchen sink drama) kujutas sotsiaalse realismi vormis briti töölisklassi elu ja kajastas tegelaste isiklikke ja sotsiaalseid probleeme, kaasates ka vaidlusi poliitiliste teemade üle. Selle žanri kangelasteks olid noored vihased mehed või ka noored vihased naised.

"Mee maik" on briti uue laine kino teos, Shelagh Delaney samanimelisest näidendist tehtud adaptatsioon, mis defineeris tervete inimpõlvede teismeliste maailmavalu sarnaselt Salingeri romaaniga "Kuristik rukkis". Richardsoni draama keskmes on mustanahalisest madrusest rasestunud Manchesteri töölisklassi koolitüdruk Jo, kes otsustab oma alkohoolikust ema juurest välja kolida, kui ema juurde asub elama uus mees. Jo tunneb, et on ema poolt tõrjutud, ja otsustab ise endale korterit üürima hakata ning asub tööle kingapoes. Jo kohtab homoseksuaalset kangadisaini üliõpilast Geoffreyt ja kutsub ta enda poole elama. Homoseksuaalne Geoff on valmis Jo'ga abielluma, et tüdruk raskest olukorrast välja aidata.

Laia kõlapinda pälvivad teemad nagu abort, seksuaalsus, alkoholism, vanemate ja laste vahelised suhted ning noorte elluastumine ja iseseisvumine on aktuaalsed igal ajal. Nii pälvis Richardsoni mõjuvate ja kõnekate tööstusvaadetega draama brittidelt kohe sooja vastuvõtu ja on kõnekas ka tänapäeval.

Film "Mee maik" võitis neli Briti filmiauhinda. Richardson sai parima filmi auhinna ja ka parima käsikirja auhinna (koos Delaneyga). Dora Bryan võitis oma osatäitmise eest parima naisnäitleja auhinna ja Rita Tushingham nimetati lootustandvaimaks nooreks näitlejaks. Cannes'i filmifestivalil 1962. aastal pälvisid Tushingham ja Melvin vastavalt parima naisnäitleja ja parima meesnäitleja auhinna.

6. juunil Tallinna kinos Artis alanud filmiprogrammi "Ainult friikidele" raames näidatakse kokku kaheksa filmi. Sarjas linastuvate filmide seansid toimuvad kuni 13. septembrini üle nädala esmaspäeviti kl 21. Neljandat aastat vältav filmiprogramm "Ainult friikidele" jätkab ka sel hooajal kinoklassika nišifilmide tutvustamist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing