Suurbritanniat võib ees oodata streigilaine 

Maarja-Liis Mitri 30. juuni 2011, 18:51

Suurbritannia marssisid õpetajad ja riigiametnikud ning piketeerisid valitsus-hoonete ees, avaldades protesti kavas oleva pensionireformi vastu.

Tänane streik on ametiühingute sõnul vaid esimene eesolevatest protestidest Briti valitsuse kava vastu, mis alandaks avaliku sektori pensione, vahendas uudisteagentuur Reuters. 

"Seda riiki juhivad inimesed, kes on priviligeeritud seisuses; kes teenivad liiga palju raha...Lõhe rikaste ja vaeste vahel aina kasvab. Me ei arva, et just meie peaksime olema need, kes seepärast kannatavad," ütles algkoolis õpetajana töötav Martin Pitcher.

"Me oleme siin, et kaitsta oma pensione, kuid lisaks võitleme ka valitsuse üleüldiste kärbete vastu. Ma muretsen oma enda pensioniea pärast, sest liites kokku, mida ma saama hakkaks, näen, et sellega ma lihtsalt ei ela ära," sõnas   54-aastane lektor Simon Korner.

45% koolidest pidi täna jääma suletuks ja 40% osaliselt suletuks, aga esialgsete hinnangute põhjal olid need numbrid väiksemad. Protestidest võttis osa iga kaheksas avaliku sektori töötaja, kuid ametiühingud valmistuvad juba suuremateks tööseisakuteks.

Suur hulk britte leiab siiski, et streikijad peaksid mõistma riigi kehva olukorda ja keskenduma vähem iseendale.  

Peaminister David Cameroni sõnul oli tänane streik vastutustundetu, sest läbirääkimised ametiühingute ja valitsuse vahel pole veel lõppenud. Ministri sõnul tähendab kõrgem oodatav eluiga ka seda, et avaliku sektori pensionikorda tuleb muuta, et riik jõuaks seda endale lubada. Plaanitud muudatused on osa valitsuse kavast elimineerida 2015. aastaks praegune ligi 10-protsendiline eelarvedefitsiit.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. July 2011, 13:48
Otsi:

Ava täpsem otsing