Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Suvised retseptid
Toored maisitõlvikud võib asetada otse grillile. Minule meeldib aga veidi mugavam variant - keedan tõlvikud enne grillile asetamist pehmeks ning seejärel grillin neid, nii et nad saavad juurde grillroale omase grillimeki. Kõige lõpuks viimistlen tõlvikuid maitsevõiga, millesse peidetud ürdid saab kokku korjata oma peenralt iga ürdipeenra omanik. Antud kogusest jääb maitsevõid üle, nii et seda saab ka grillitud krõbedatele leivaviiludele määrida.
Eemalda maisitõlvikulehed ning puhasta tõlvik voolava vee all. Keeda soolaga maitsestatud vees umbes 25 minutit. Aseta seejärel tõlvikud grillile ning küpseta, kuni need on kuldsed.
Võide jaoks sega omavahel toasoe või ning hakitud ürdid, maitsesta soolaga ning määri võie tõlvikutele. Serveeri.
Niimoodi grillitud juust on vist iga grilliõhtu hitt. Otse peenralt võetud värsked ürdid annavad grillitud juustule juurde seda õiget maitsenüanssi. Serveeri seda koos pehme ciabatta või lavašiga.
Lõika juustukettal õhukeselt ülemine kiht ära. Lõika küüslauguküüs õhukesteks viiludeks. Tee noaotsaga juustu lõikepinnale sisselõiked ning pista nendesse küüslauguviilud. Aseta peale endale meelepäraseid ürte ning raputa peale pipart. Aseta peale äralõigatud juustukaas. Paki juust fooliumisse ning küpseta grillil seni, kuni juust hakkab seest sulama. Serveeri kohe koos lavaši või ciabatta'ga.
Kõige klassikalisem äädikamarinaad sobib ideaalselt broilerisüdametega. Lõpptulemuseks on vana hea marinaad koos suurepäraselt maitsvate broilerisüdametega. Lühikese valmimisajaga südamed sobivad ka suupisteks.
Viiluta sibulad ning sega kokku marinaadiainetega. Puhasta südamed, eemaldades neist valged torukesed noa abil. Aseta broilerisüdamed marinaadi ning lase üleöö seista. Seejärel lükka puust varraste otsa (vardaid leota eelnevalt vees ca 20 minutit, nii väldid nende põlema sattumist). Raputa südametele peale soola ning grilli mõlemalt poolt valmis (selleks kulub ca 3 minutit ühelt ja sama palju teiselt poolt).
Pitsat saab lihtsasti ja suurepäraselt valmistada ka grillil. Niimoodi valmistatuna on lõpptulemuseks krõbeda põhjaga kergelt grillile omane suitsune maitsenüanss. Valmistada soovitaksin seda grillile asetatud grillpannil, selle puudumisel ajab asja ära ka grillvõrele asetatud foolium. Kattes saab kasutada oma kõige lemmikumaid lisandeid ning kõige lemmikumaid ürte. Sobib ideaalselt snäkiks grillipeol nii õlle kui ka pokaali veini kõrvale.
Lisa pärm ja suhkur leigele veele, sega kahvliga läbi ning jäta mõneks minutiks seisma. Sega omavahel jahud ning sool. Lisa seisnud pärmi-veesegu ning sega, kuni kõik on segunenud. Sõtku tainast ning lase seejärel vähese jahuga ülepuistatult rätiku alla soojas 15 minutit kerkida.
Pärast kergitamist jaga tainas kahte ossa ning rulli mõlemast ketas. Valmista pitsad järgemööda: pane rullitud pitsatainas grillile (pannile või fooliumile) ning küpseta ühelt poolt küpseks (selleks kulub paar minutit), pööra pitsapõhi ümber, aseta küpsenud põhjale pool katteainete kogustest: määri põhi kokku tomatipastaga, selle peale pane singiribad, basiilikulehed, mozzarella ning riivitud juust. Kõige peale raputa veidi jahvatatud pipart. Küpseta seejärel kaane all, kuni põhi on küpsenud ning juust peal sulanud. Serveeri koos pitsale raputatud rukolaga. Valmista samamoodi ka teine pitsa.
Minu lemmiklisand toekama pearoa kõrvale või niisama süües sooja salatina. Grillimise ajal piilu vahepeal kindlasti köögiviljapakikestesse, kuna need peavad jääma kergelt krõmpsud ehk al dente.
Lõika sibul õhukesteks viiludeks ning paprikad suuremateks tükkideks. Rebi fooliumist neli ruudukujulist lehte ning jaota nendele tomatid, sibulaviilud, suvikõrvitsaviilud, paprikatükid ning hakitud roheline sibul (murulauk). Igale köögiviljapakikesele piserda peale oliiviõli ning maitsesta soolaga. Mässi fooliumid kinni pakikesteks ning grilli kuumal grillil ca 10 minutit, kuni kõik on ilusasti pehmenenud, aga siiski kergelt veel krõmps. Serveeri eelroana või liha kõrvale.
Äärmiselt mõnus magus amps grillpeo lõpetamiseks. Serveeri grillitud arbuusi kergelt taldriku äärele kallatud mee ja hakitud värske piparmündiga.
Eemalda arbuusil koor. Lõika arbuusist keskmise suurusega 1 cm paksused sektorid ning grilli kuumal pannil mõlemalt poolt küpseks (selleks kulub kõigest paar minutit). Võta grillilt ning aseta taldrikule, nõristades peale veidi mett. Raputa üle hakitud piparmündiga. Serveeri.
Autor: Ragne Värk