Lagarde: Euroopa mõju IMF-is väheneb

Maarja-Liis Mitri 01. juuli 2011, 22:16

Rahvusvahelise Valuutafondi uus tegevdirektor Christine Lagarde lubas oma videosõnumis organisatsiooni töötajaskonnale, et järgib oma varasemat lubadust suurendada arenevate turgude mõjujõudu IMF-is.  

5. juulil ametisse astuv Christine Lagarde teatas, et Euroopa riikide võimu Rahvusvahelises Valuutafondis tuleb vähendada. 

Oma valimisprogrammis lubas Lagarde, et kiiresti tuleb rakendada ka 2010. aastal saavutatud kokkulepet, mis muudab Hiina IMF-is tugevuselt kolmandaks riigiks ja annab suurema sõnaõiguse riikidele nagu Lõuna-Korea. Kokkulepe vähendab arenenud Euroopa riikide mõju, vähendades neile kuuluvate kohtade arvu            24-liikmelises juhtkonnas.

Oma sõnumis distantseeris Lagarde ennast oma eelmisest ametikohast Prantsusmaa rahandusministrina ja lubas nii Hiinale kui Brasiiliale suuremat hääleõigust, rõhutades ühtlasi, et Rahvusvaheline Valuutafond peab kuuluma selle 187 liikmele. "Ma ei ole teatud riigigruppide direktor, ma olen kogu institutsiooni direktor," sõnas Lagarde.

Lagarde edestas valimistel oma konkurenti Mehhiko keskpanga kuberneri August Carstensit. Kuigi mitmed kiirelt arenevate turgudega riigid olid nõudnud, et lõpetataks kirjutamata tava, et IMF-i presidendiks saab eurooplane, ei suutnud nad oma jõudusid ühe sobiliku kandidaadi taha koondada.

Christine Lagarde on esimene naine Rahvusvahelise Valuutafondi juhi ametikohal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. July 2011, 09:01
Otsi:

Ava täpsem otsing