1. juuli 2011 kell 8:54

USA rahandusminister plaanib tagasiastumist

USA rahandusminister Timothy Geithner mõtleb tagasiastumise peale. Lõplikku otsust, millal ta ametist lahkub, Geithner veel langetanud ei ole.

Geithner ütles eile, et plaanib veel „teatud ajaks“ jääda USA rahandusministriks. Kui pikalt see tal plaanis on, Geithner ei täpsustanud. Mingil juhul ei kavatse Geithner aga ametist lahkuda enne, kui on lahendatud Ühendriikide võlapiiri küsimus.

Ajalehe Washington Post andmetel on Geithner lahkumisplaani arutanud juba president Barack Obamaga. Juhul, kui Geithner tõesti lahkub, kaotab Obama järjekordse olulise mehe oma meeskonnast. Viimastel kuudel on lahkunud juba mitu nõunikku.

Tüli, mille lõpu Geithner tõenäoliselt ära ootab, seisneb Ühendriikide võlapiiri tõstmises. Demokraadid ja vabariiklased ei suuda kokkuleppele jõuda. Lubatud 14,3 triljoni dollari ülempiirini jõuti juba 16. mail, Ühendriike ähvardab maksevõimetus ja tagasilangus retsessiooni. Tööpuudus on USA-s endiselt üle 9 protsendi ja konjunktuur on vaid aeglaselt kosumas.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum