Island: sigaretid apteegist ja retseptiga

Katri Soe-Surén 06. juuli 2011, 11:28

Islandi endine tervishoiuminister Siv Fridleifsdottir on esitanud parlamendile radikaalse seaduseelnõu, mille järgi võib sigarettidest saada vaid retsepti alusel apteegis müüdav kaup, kirjutab Briti leht The Guardian.

Seadus keelaks sigarettide müügi tavapoes. Sigarette müüdaks esialgu vaid vähemalt 20aastasele ostjale ning hiljem vaid suitsetajale, kel on esitada vastav retsept. Viimase annaks arst suitsumehele vaid siis, kui nikotiiniohver on läbinud võõrutusprogrammi.

Ettepanek on osa suuremast 10 aasta plaanist, mis näeb muuhulgas ette suitsetamise keelamise kõigis avalikes paikades, sealhulgas pargis ja kõnniteel ning autos, kus istub ka laps. Viimase 20 aastaga on Islandil suitsetajate hulk vähenenud poole võrra ehk 15 protsendile rahvastikust. Suurt rolli on selles mänginud kõrge aktsiis, mis lisas paki hinnale 25%.

Sigarettide hinda tahetakse tõsta veel 10% lootuses, et suitsetajaid jääb veel 4-8% vähemaks. “Eesmärk on kaitsta lapsi ja noorukeid ning hoida ära see, et nad üldse suitsetama hakkavad,” ütles Fridleifsdottir.

Retseptiga müüdavate sigarettide hinda tahetakse aga langetada. “Retsepti saanud suitsetaja on sõltlase diagnoosiga ning me ei arva, et valitsus peaks maksustama sõltlasi,” ütles Guardianile Islandi kardioloogide liidu president Thorarinn Gudnason, kes samuti projekti väljatöötamises osales.
Islandi tubakapoliitika on seni olnud edukas. Aastast 2007, kui  keelati suitsetamine restoranis ja pubis, on mittesuitsetavate meeste südameinfarktide hulk vähenenud 21%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. July 2011, 10:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing