Silvia Kruusmaa • 9. juuli 2011 kell 10:32

Lõuna-Sudaanist sai iseseisev riik

Välisminister Urmas Paeti sõnul kavatseb Eesti tunnustada täna iseseisvunud Lõuna-Sudaani.

Välisminister Paeti sõnul saab Eesti toetada Lõuna-Sudaani esimesi samme uue riigi ülesehitamisel Lõuna-Sudaani tunnustades ja sõlmides nii kiiresti kui võimalik ka diplomaatilised suhted. „Et humanitaarolukord Lõuna-Sudaanis on jätkuvalt väga halb, on oluline jätkata ka humanitaarabi andmist,“ lisas ta. 

Paeti sõnul on rahvusvahelise kogukonna ülesanne aidata kaasa edasise vägivalla vältimisele Lõuna-Sudaanis ja sealses laiemas piirkonnas ning ära hoida uue riigi läbikukkumine.

2005. aastal sõlmitud rahulepe nägi ette Lõuna-Sudaani iseseisvusreferendumi läbiviimise. Referendum toimus 2011. aasta jaanuaris ning selle tulemusel otsustati Lõuna-Sudaani iseseisvumine 9. juulil. Sudaani valitsus on otsustanud tunnustada Lõuna-Sudaani iseseisva riigina.

Hetkel kuum