11. juuli 2011 kell 14:42

Barnier: riigid peaksid kontrollima reitinguagentuure

Reitingufirmad võivad tulevikus olla sunnitud avaldama analüüse, mida nad kasutavad Euroopa Liidu riikide reitingu alandamiseks, tsiteeris Bloomberg Euroopa Komisjoni finantsteenuste volinikku Michel Barnier’d.

Riikidel peaks olema õigus kontrollida andmeid enne kui avalikustatakse nende reitingu langetamine, ütles Barnier täna Pariisis peetud kõnes. Barnier sõnul on reitinguagentuuridel „Euroopas kaugelt liiga tähtis koht“. „Me kaalume analüüside kohustuslikku avaldamist, mis viib reitingu muutmisele ja samuti täieliku analüüsi senisest regulaarsemaks muutmist.“

Moody’s langetas läinud nädalal Portugali krediidireitingut 4 taseme võrra, mis on esile kutsunud Euroopa Liidu kriitika, et reitingufirmad teravdavad piirkonna võlakriisi asjatult veelgi. Euroopa Komisjoni president Jose Barroso oli reitingulangetuse ajastuse ja ulatuse üle enda sõnul sügavalt pettunud ning kinnitas, et reitingufirmade suurem reguleerimine seadustatakse veel sel aastal.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum