Pistise võtmises süüdistatav ametnik astub kohtu ette

Silvia Kruusmaa 11. juuli 2011, 10:52

Riigiprokuratuur saatis üldmenetluses kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse keskkonnaministeeriumi ametnikku pistise võtmises ning kahte ettevõtet ja nende esindajaid pistise andmises. Ettevõtteid ja nende esindajaid süüdistatakse ka konkurentsikuriteos, teatas riigiprokuratuur.

Süüdistuse kohaselt soosis Kristo Kärmas(31) keskkonnaministeeriumi järelevalveotsuste vastuvõtmise protsessi sisuliselt suunava ametnikuna hankemenetluses, saastetasu investeerimiskohustusega asendamise taotluse menetlustes ja SA Keskkonnainvesteeringute Keskuses Euroopa Liidu toetusrahade hindamiskomisjoni liikmena kahte keskkonnateenuseid pakkuvat ettevõtet, koostades nende nimel hinnapakkumisi ja erinevaid kavasid ning taotlusi. Nende kavade ja taotluste hindajaks oli ametiseisundist tulenevalt aga Kristo Kärmas ise, andes neile positiivse arvamuse. Vastutasuks sai Kärmas rahalises väärtuses hinnatavaid soodustusi.

Kärmast süüdistatakse mitmes samalaadses episoodis, kus ta on ametnikuna tegutsenud ühe ettevõtte või organisatsiooni huvides ning saanud selle eest rahalises väärtuses hinnatavat soodustust.

Kärmast süüdistatakse karistusseadustiku § 293 lg 2 p 1 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises ehk ametiisiku poolt vara vastuvõtmises vastutasuna selle eest, et ametiisik on oma ametiseisundit kasutades pannud toime seadusega lubatud teo ning on alust arvata, et ta edaspidi paneb toime seadusega lubatud teo, vähemalt teist korda.

Süüdistuse kohaselt andsid Kristjan (30) ja Indrek (35) oma ettevõtete juhatuse liikmetena Kärmasele pistist selle eest, et viimane soosiks nende ettevõtteid.

Kristjanit ja Indrekut süüdistatakse ettevõtte juhatuse liikmena ametiisikule vara üleandmises vastutasuna selle eest, et ametiisik on oma ametiseisundit kasutades pannud toime seadusega lubatud teo ning on alust arvata, et ta edaspidi paneb toime seadusega lubatud teo, vähemalt teist korda ehk karistusseadustiku § 297 lg 2 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises.

Süüdistuse kohaselt maksis Alar (31) oma ettevõtte juhatuse liikmetena pistist veel ühele keskkonnaministeeriumi ametnikule selle eest, et viimane suunaks tellitava uuringu just tema ettevõttele. Sellise tegevusega eiras ametnik nii ministeeriumi sisest riigihangete korda kui ka riigihangete seaduse §-s 3 p 5 sätestatud konkurentsi kahjustava huvide konflikti vältimise nõuet, kuna oli ettevõttega seotud.

Alarit süüdistatakse karistusseadustiku § 297 lg 1 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises ehk ametiisikule vara üleandmises vastutasuna selle eest, et ametiisik on oma ametiseisundit kasutades toime pannud seadusega lubatud teo ning on alust arvata, et ta edaspidi paneb toime seadusega lubatud teo.

Süüdistuse kohaselt vahetasid Alar ja Indrek ka konkurentsi kahjustavat teavet ja sõlmisid konkurentsi kahjustava kokkuleppe asjaomasel teenuse- ja geograafilisel turul konkureeriva äriühinguga kooskõlastades omavahel pakkumismenetluse pakkumisi.

Alarit ja Indrekut süüdistatakse konkurentsi kahjustavas kokkuleppes ja kooskõlastatud tegevuses, millega otseselt ja kaudselt määratakse kindlaks kolmandate isikute suhtes hinnatingimused ehk karistusseadustiku § 400 lg 1 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises.

Mõlemat ettevõtet süüdistatakse ametiisikule vara üleandmises vastutasuna selle eest, et ametiisik on oma ametiseisundit kasutades toime pannud seadusega lubatud teo ning on alust arvata, et ta edaspidi paneb toime seadusega lubatud teo, vähemalt teist korda ehk karistusseadustiku § 297 lg 3 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises.

Samuti süüdistatakse ettevõtteid konkurentsi kahjustava kokkuleppe tegemises ja kooskõlastatud tegevuses, millega otseselt ja kaudselt määratakse kindlaks kolmandate isikute suhtes hinnatingimused ehk karistusseadustiku § 400 lg 2 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises.

Kohtueelset menetlust viis läbi kaitsepolitseiamet ja juhtis riigiprokuratuur.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    11. July 2011, 10:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing