Pentus määras Luige riigifirma nõukokku

Hannes Sarv 13. juuli 2011, 00:00

"Ei sobinud ära öelda," põhjendas Luik otsust Partsi kutse vastu võtta. Eesti Geoloogiakeskuse nõukogu liikmeid määrab aga ametisse keskkonnaminiister Keit Pentus, kellele Luik ka oma digiallkirjastatud nõusoleku saatis. Pentus jäi Luige kaasamist riigifirma nõukogusse põhjendades üsnagi üldsõnaliseks. "Usun, et väljastpoolt avalikku sektorit tegutsevate inimeste kaasamine riigifirmade juhtimisse on mõistlik praktika," saatis Pentus ministeeriumi pressiesindaja vahendusel vastuse küsimusele, miks määras ta suurettevõtja Eesti Geoloogiakeskuse nõukogu liikmeks. Pentus lisas, et Luige roll firma nõukogus ei kujune erinevaks nõukogu teiste liikmete omast. Vastamata jättis minister aga küsimusele, millised on tema teada Luige varasemad kokkupuuted OÜ Eesti Geoloogiakeskus tegevusvaldkonnaga.

Geoloogiakeskuse põhitegevus on geoloogiliste uuringute tegemine nii era- kui ka avaliku sektori klientidele, maapõue kaardistamine ning avaliku sektori nõustamine maapõueuuringute alal.

Ei ole päris võõras valdkond. Luik ise kinnitas, et on geoloogiavaldkonnaga varem äriliselt kokku puutunud. "Olen osalenud äriühingus, mis tegeles geotermaalvete uuringutega Eestis. Idee oli tuvastada, kas ka Eestis saaks kasutada geotermaalenergiat, nagu Leedus seda soojuse ja elektri tootmisel tehakse. Idee tuli minu isalt. Tegevus vaibus pärast partner Aadu Luukase surma," selgitas ta.

Eesti Geoloogiakeskuse majandusseis just kõige roosilisem ei ole. Mullu teeniti 1,26 miljoni eurose (19,8 miljonit krooni) käibe juures kasumina vaid 1988 eurot (31 200 krooni). Aasta varem saadi 1,5 miljoni euro (23,4 miljonit krooni) suuruse müügitulu juures kasumit 4543 eurot (71 083 krooni).

Keerulisi olusid tunnistab firma juhtkond ka viimases aruandes, nentides, et tellimusi on vähemaks jäänud.

"Tulenevalt sellest vähendati majandamiskulusid ning kasutati vähem allhankeid. 2010. aasta jooksul investeeringuid põhivarasse sisuliselt ei tehtud ning napiks jäid ka kulutused arendustegevusele ja tavapärastele hoonete remondi- ja hooldustöödele," seisab aruandes. Tänavust aastat kirjeldab firma juhtkond aruandes ettevaatavalt samuti kui keerulist ja prognoosimatut. Geoloogiakeskus on ka kinnisvaraomanik. Samas kuulub Eesti Geoloogiakeskusele üksjagu kinnisvara. Nende peakorter asub Tallinnas Mustamäel 0,8 ha suurusel ärimaana registrisse kantud kinnistul.

Ettevõttele kuuluvad veel 1,6 ha suurune elamumaa Lääne-Virumaal Kadrina vallas ja 0,3 ha suurune tootmismaa Saue vallas.

Oma plaanide kohta ettevõtte nõukogus ja küsimustele, kuidas riigifirma majandamist võiks paremaks muuta, Luik täpsemaid kommentaare ei andnud. "Geoloogiakeskuse asju ei kommenteeri ma enne, kui pärast puhkust hakkan koosolekutel osalema," ütles ta. Luik hakkab nõukogu töös osalemise eest ka tasu saama - 236 eurot kuus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing