Pentus määras Luige riigifirma nõukokku

Hannes Sarv 13. juuli 2011, 12:03

Vahetult enne jaanipäeva määras keskkonnaminister Keit Pentus meedia- ja kinnisvaraärimees Hans H. Luige riigile kuuluva OÜ Eesti Geoloogiakeskus nõukokku. Luige sõnul kutsus teda sinna tööle majandusminister Juhan Parts. 

"Ei sobinud ära öelda," põhjendas Luik otsust Partsi kutse vastu võtta.

Eesti Geoloogiakeskuse nõukogu liikmeid määrab aga ametisse keskkonnaminister Keit Pentus, kellele Luik ka oma digiallkirjastatud nõusoleku saatis. Pentus jäi Luige kaasamist riigifirma nõukogusse põhjendades üsnagi üldsõnaliseks. "Usun, et väljastpoolt avalikku sektorit tegutsevate inimeste kaasamine riigifirmade juhtimisse on mõistlik praktika," saatis Pentus ministeeriumi pressiesindaja vahendusel vastuse küsimusele, miks määras ta suurettevõtja Eesti Geoloogiakeskuse nõukogu liikmeks. Pentus lisas, et Luige roll firma nõukogus ei kujune erinevaks nõukogu teiste liikmete omast. Vastamata jättis minister aga küsimusele, millised on tema teada Luige varasemad kokkupuuted OÜ Eesti Geoloogiakeskus tegevusvaldkonnaga.
Geoloogiakeskuse põhitegevus on geoloogiliste uuringute tegemine nii era- kui ka avaliku sektori klientidele, maapõue kaardistamine ning avaliku sektori nõustamine maapõueuuringute alal.

Luik ise kinnitas, et on geoloogiavaldkonnaga varem äriliselt kokku puutunud. "Olen osalenud äriühingus, mis tegeles geotermaalvete uuringutega Eestis. Idee oli tuvastada, kas ka Eestis saaks kasutada geotermaalenergiat, nagu Leedus seda soojuse ja elektri tootmisel tehakse. Idee tuli minu isalt. Tegevus vaibus pärast partner Aadu Luukase surma," selgitas ta.

Eesti Geoloogiakeskuse majandusseis just kõige roosilisem ei ole. Mullu teeniti 1,26 miljoni eurose (19,8 miljonit krooni) käibe juures kasumina vaid 1988 eurot (31 200 krooni). Aasta varem saadi 1,5 miljoni euro (23,4 miljonit krooni) suuruse müügitulu juures kasumit 4543 eurot (71 083 krooni).

Keerulisi olusid tunnistab firma juhtkond ka viimases aruandes, nentides, et tellimusi on vähemaks jäänud. "Tulenevalt sellest vähendati majandamiskulusid ning kasutati vähem allhankeid. 2010. aasta jooksul investeeringuid põhivarasse sisuliselt ei tehtud ning napiks jäid ka kulutused arendustegevusele ja tavapärastele hoonete remondi- ja hooldustöödele," seisab aruandes. Tänavust aastat kirjeldab firma juhtkond aruandes ettevaatavalt samuti kui keerulist ja prognoosimatut. Samas kuulub Eesti Geoloogiakeskusele üksjagu kinnisvara. Nende peakorter asub Tallinnas Mustamäel 0,8 ha suurusel ärimaana registrisse kantud kinnistul. Ettevõttele kuuluvad veel 1,6 ha suurune elamumaa Lääne-Virumaal Kadrina vallas ja 0,3 ha suurune tootmismaa Saue vallas.

Oma plaanide kohta ettevõtte nõukogus ja küsimustele, kuidas riigifirma majandamist võiks paremaks muuta, Luik täpsemaid kommentaare ei andnud. "Geoloogiakeskuse asju ei kommenteeri ma enne, kui pärast puhkust hakkan koosolekutel osalema," ütles ta. Luik hakkab nõukogu töös osalemise eest ka tasu saama - 236 eurot kuus.

Vangerdused Eesti Energia ja Tallinna Sadama nõukogus
1. juulil otsustas majandusminister Juhan Parts ootamatult saata Eesti Energia nõukogust ära kaks liiget, kelle asemel määras energiafirma nõukogusse Andres Saame ja Toomas Tautsi. Mõlemad mehed on olnud seotud Eesti Energia konkurentidega. Andres Saame on Hannes Tamjärve investeerimisfirma HTB Investeeringute nõukogu liige. HTB Investeeringud omab osalust Eesti ühes edukamas taastuvenergiakontsernis Freenergy.

Toomas Tauts kuulub aga Polli Prügila nõukogusse. Polli Prügila rajamisest huvitatud äriringkonnad eesotsas Veoliaga on üritanud erinevaid võtteid kasutades takistada Eesti Energia prügipõletusjaama rajamist Iru elektrijaama juurde.
Aivar Reivik ja Rein Kuusmik saadeti nõukogust minema. Nad olid vastu, et Eesti Energia investeerib üle viie miljoni euro Weroli rapsiõlitehase juurde rajatavasse elektri- ja küttejaama.

14. juunil määras majandusminister Juhan Parts ainuaktsionäri esindajana Tallinna Sadama uue nõukogu, kuhu kuulub ka kinnisvaraärimees ja IRLi suurtoetaja Hillar Teder.
Parts kutsus nõukogust tagasi Tõnis Paltsu, Indrek Raudse ja Eerik-Niiles Krossi. Uuteks nõukogu liikmeteks määras ta Tiit Riisalo, Andres Lume ja Hillar Tederi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2011, 20:32
Otsi:

Ava täpsem otsing