Anne Oja • 15. juuli 2011 kell 13:44

Gref: sularaha kasutamine pärsib Vene majandust

Venemaa suurima panga Sberbanki president German Gref pöördus peaminister Vladimir Putini poole etetpanekuga vähendada järsult sularaha kasutamist arveldamisel, kuna see takistavat majanduse arengut.

Venemaal toimub suur osa maksetest senini sularahas. Sularaha osakaal moodustab 11,9% riigi SKPst. USAs on sularaha osakaal vaid 6,6% SKPst, Mehhikos ja Brasiilias aga vastavalt 5,3% ja 4,3%, kirjutas ajaleht Vedomosti.

Nii suure sularahahulga teenindamine, nagu seda Venemaal kasutatakse, tekitab mõttetuid väljaminekuid, leiab Gref. Sberbank on välja arvutanud, et ainuüksi 2009. aastal kaotas Venemaa sularaha kasutamise tõttu 1,1% SKPst. Lisaks näitab suur sularahakäive varimajanduse õitsengut. Selle osakaaluks peetakse Venemaal 40% kogu majandusest.

Gref kutsus Putinit sõtta sularahaga. Tema hinnangul peaks Venemaa võimud sundima suuri kaubandus- ja teenindusettevõtteid kaardimakseid kasutama ning andma kaardiostudele soodustust, aga karmistama ka sularahaveo ja hoidmise tingimusi.

Tasub märkida, et praegu ei saa mitmes suures Venemaa kaubandusettevõttes pangakaardiga maksta. Näiteks Ashan ei võta vastu ühegi panga kaarte, eelistades neile vaid enda ja oma partnerite plastikkaarte. Kaubanduskett Metro hakkas kaardimakseid vastu võtma alles 2011. a kevadel ehk 10 aastat pärast tegevuse alustamist Venemaal. Kaupmehed väldivad kaardimakseid eelkõige suurte ülekandetasude tõttu, mis pidid olema kaks korda kõrgemad kui Euroopa Liidus.

Venemaa riiklik postiettevõte tegi juba varem ettepaneku maksta elektrooniliselt välja pensione. Kui see peaks teostuma, väljastataks pensionäridele 20 miljonit plastikkaarti.

Hetkel kuum