Vitsur: tarbija ei saa end toiduainete hinnatõusu eest kaitsta

Katariina Krjutškova 17. juuli 2011, 09:27

Toiduainete hinnad turul pikas perspektiivis kasvavad jätkuvalt maailmaturu hindade ja Aasia nõudluse kasvu toel ning tavainimesel ei olegi ennast võimalik selle eest kuidagi kaitsta, sest leiba ja piima ei saa pikaks ajaks kokku osta, selgitas arengufondi majanduekspert Heido Vitsur uudisteportaalile Delfi.


Toidukaupade hinna liikumise üldine trend maailmas on juba pikemat aega selge. „See sõltub sellest, kuidas arenevad Aasia riigid,“ sõnas Vitsur. „Kui kolm miljardit inimest seal saavad jõukamaks ja hakkavad sööma loomset valku - liha ja piimatooteid - siis kõik toiduained kallinevad."

Vitsuri sõnu ongi need kolm miljardit inimest, kes saavad aastas 7-10 protsenti jõukamaks, põhiline toiduainete hindu mõjutav tegur.

„Seda saadab loomulikult saagikus ja põud, kui näiteks Ühendriikides on normaalne saak, siis teravilja hind langeb, kui kordub möödunud aasta põud või tulevad tulekahjud Venemaal, Austraalias või Kanadas, siis hind tõuseb,“ selgitas ta ja lisas, et sellest omakorda sõltuvad liha ja piima hinnad, sest loomasöögiks kasutatakse teravilja.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. July 2011, 09:27
Otsi:

Ava täpsem otsing