IMF ärgitab Hiinat kallimale jüaanile

Rainer Saad 21. juuli 2011, 16:46

Hiina peaks laskma jüaani väärtusel kallineda, et tagada maailma majanduse stabiilsus, ütles Rahvusvaheline Valuutafond IMF, viidates maailma ohustavatele riskidele, mis kaasneksid Hiina võimaliku kasvuðokiga.

Jüaani kallinemine kooskõlas reformidega aitaks Hiina majandusel jõuda tasakaalu ja tähendaks „märgatavaid edusamme kogu maailma majanduse jaoks,” ütles IMF enda eile avaldatud aruandes, vahendab Bloomberg.

„Kahtlused on, et Hiina valuutapoliitika ei tule praegu globaalsele majandusele kasuks,” ütles Eswar Prasad Brooke Institutionist. „Ühtlasi tekitab see Hiinale endale riske võitlemaks inflatsiooniga ning loob võimaluse raskeks maandumiseks.”

Hiina peaminister Wen Jiabao on sattunud jüaani valuutapoliitika pärast USA surve alla. Nimelt väidavad ameeriklased, et hiinlaste kunstlikult madalal hoitav jüaan annab ebavõrdse konkurentsieelise.  
IMFi hinnangul võib Hiina majandus kasvada tänavu 9,6 ja 2012. aastal 9,5%. Inflatsioon peaks järgmisel aastal langema 3,3%ni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. July 2011, 16:46
Otsi:

Ava täpsem otsing