Majanduses süvenevad aeglustumise märgid

Maarja-Liis Mitri 21. juuli 2011, 19:01

Uuringu kohaselt on kasv eurotsooni erasektoris juulikuu seisuga peatunud, samal ajal kui Hiina tööstussektor tõmbus esimest korda aasta jooksul kokku, olles järjekordeks märgiks, et globaalne majandus on taas jahtumas. 

Majandusuuringute firma Markiti majandusaktiivsust peegeldava näitaja PMI (Purchasing Managers Index) kohaselt on tööstussektori kasv 17 riigist koosnevas eurotsoonis peatunud. Teenindussektori kasv oli juulis 22 kuu lõikes madalaim.

"Suur langus eurotsooni PMI-s on märgiks, et võlakriis võib regiooni majanduse taastumist pidurdama hakata," kommenteeris Ben May Capital Economicsist.

Võlakriis, mis seni on pannud nii Kreeka, Iirimaa kui ka Portugali finantsabi otsima, paistab ainult süvenevat, tekitades spekulatsioone, et varsti satuvad surve alla ka Itaalia ja Hispaania.

Antud olukorras jõudsid Prantsusmaa ja Saksamaa kolmapäeva õhtul Kreeka finantsabi osas üksmeelele. Viimane täiendab eelmise aasta mais vastuvõetud 110 miljardi euro suurust abipaketti.

Kava sisaldab uusi hädaabilaene nii eurotsooni valitsustelt kui ka Rahvusvaheliselt Valuutafondilt ning potentsiaalset kulude kärpimist, mis on juba praegu regiooni majanduskasvu pidurdamas, vahendas uudisteagentuur Reuters.

Esialgsetel andmetel langes eurotsooni tööstussektori PMI juulis 50,4-le, mis on madalaim tase alates 2009. aasta septembrist. Juunis oli näitaja väärtus 52,0. Samas oli negatiivsete uudiste taustal poliitikutele rõõmustavaks sõnumiks, et ettevõtted jätkavad uute töötajate palkamist ja seda veidi kiirema tempoga kui juunis.

Hiina tööstussektor kahanes juulis esmakordselt terve aasta jooksul ja tegi seda kiireima tempoga 2009. aasta märtsist alates. Põhjusena nimetati valitsuse rangemat rahapoliitikat ja nõrka globaalset nõudlust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. July 2011, 18:13
Otsi:

Ava täpsem otsing