Masu kergendas advokaadi rahakotti

Katre Pilvinski 22. juuli 2011, 00:00

Dividendide teemal rääkides jäävad advokaadid üldjuhul napisõnaliseks. Küsimusele, milleks omanikutulu kulub, meenutab advokaadibüroo Lextal juhtivpartner Urmas Ustav Äripäevas kunagi ilmunud lauset: "hellitab ennast dividendidega". "Ju see on see, mida dividendi saaja dividendidega teeb," naerab ta.

Advokaadibüroode puhul on üpris tavapärane, et kasum makstakse suuremas osas ka omanikele välja ehk igal suvel Äripäevas ilmuv advokaatide dividendide edetabel on ka hinnang advokaatide eelmise aasta äritegevuse edukusele.

Esiots püsib stabiilne. Aastast aastasse on suuremate dividendimaksjate seas Raidla Lejins & Norcous Advokaadibüroo. Büroo partner Toomas Vaher tõdeb, et nende büroo on algusest peale sellise lähenemisega, et dividendid makstakse suures ulatuses välja. "Advokaadibüroo tegeleb ikkagi ainult põhitegevusega ja teenitud kasum makstakse igal aastal välja. Iga partner vaatab ise, mis ta siis selle teenitud rahaga edasi teeb," räägib ta.

"Seda raha isiklikus tarbimises ära ei kasuta, siin on igaühel omad lahendused - kas raha investeeritakse koostöös pankadega või mismoodi, see on iga partneri enda küsimus," lisab paaril viimasel aastal koos teiste partneritega aastas üle viie miljoni kroonist omanikutulu teeninud Vaher. Tema sõnul ei ole see ka küsimus, mida omavahel büroos väga arutatakse. "Me ikka keskendume oma põhitegevusele, need muud teemad on kõrvalteemad," lausub Vaher.

Urmas Ustav räägib, et kui see on mõistlikult võimalik, siis tasub dividende jagada. "Alati tuleb silmas pidada, et ühingul endal oleks pidevalt olemas ressurss ja tagavara," sõnab ta. "Seda on keeruline ennustada, et mida mina isiklikult dividendidest saadava rahaga teen," lausub ta.

Investeeringud pärsivad dividendide maksmist. Aku Sorainen räägib, et oli varasematel aastatel dividendide võtmisel ettevaatlik, kuna ei teadnud, kuhu suunda majandus hakkab liikuma. "Kui te vaatate meie aastaaruannet, siis meil on seal alati suured dividendid jagamata, mis on pidevalt firmasse tagasi investeeritud," lausub ta. Eelmisel kahel aastal tegi firma väga suuri investeeringuid IT-süsteemidesse. Praegu enam suuri investeeringuvajadusi pole. "See tingis osaliselt ka selle, et saadi natuke suuremaid dividende lubada," lisab ta.

Sorainen tõdeb, et ta pole veel plaane teinud sel aastal makstava dividenditulu kasutamiseks. "See pole midagi erakordset ning need dividendid pole ainult minule, vaid kõikidele juhatuse liikmetele. Elu nagu alati," lausub advokaat.

Eelmisel aastal võrreldes 2009. aastaga omanikele väiksemaid dividende maksnud Paul Varuli juhitava advokaadibüroo omanikud otsustasid sel aastal dividende üldse mitte välja võtta. Advokaadibüroo juhatuse liige ja juhtivpartner Eestis Helmut Pikmets tõdeb, et kuna Varuli büroo kavatseb oma tegevust sel sügisel laiendada ja soetatakse juurde kontoripinda, siis otsustati partneritele omanikutulu mitte maksta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:57

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing