Demokraadid on Obamas pettunud

Maarja-Liis Mitri 22. juuli 2011, 18:43

Demokraatide liidrid kritiseerisid Obama tegevust võlapiiri kokkuleppe sõlmimisel, kartes, et president annab liialt vabariiklaste nõudmistele järele.

USA president Barack Obama ja vabariiklasest Esindajatekoja spiiker John Boehner rõhutasid täna Ühendriikide võlalimiidi tõstmise tingimuste osas kokkuleppe saavutamise olulisust, olles valmis ka järeleandmisteks.  

Samas ei näi läbirääkimised kuidagi tulemusteni jõudvat. "Ma usun, et Washingtoni ootab ees pingeline nädalavahetus," sõnas Boehner uudisteagentuurile Bloomberg.

Senise Esindajatekoja nõusoleku saanud defitsiidi vähendamise kava lükkas USA Senat 5-häälelise enamusega reedel tagasi.

Eile õhtul kutsus Obama demokraatide liidrid Valgesse Majja, pärast seda kui viimastele tekitas muret sõnum, et Obama ja Boehner on jõudnud võimalikule kokkuleppele, mis vähendaks kümne aasta jooksul USA pikaajalist eelarvedefitsiiti ligi 3 triljoni dollari võrra. Demokraadid kardavad, et president liigub kokkuleppe suunas, mis õõnestaks nende partei prioriteete.

"Kell tiksub ja vabariiklased põgenevad reaalsete lahenduste eest. Ma ei soovi, et president sel juhtuda laseks," sõnas demokraadist senaator Barbara Mikulski.

Samal ajal pole ka paljud vabariiklased nõus Boehneri järeleandmistega kokkuleppe saavutamisel, keeldudes aktsepteerimast maksude tõusu. Spiiker usub siiski, et enamus 240 republikaanist oleks kompromissiga nõus.

Väidetavalt on arutlusel kava, mis sisaldab kulutuste vähendamist ka sotsiaalkindlustusele ja meditsiinile ning maksumuudatusi. Demokraadid kardavad, et neil palutakse alla neelata suured sotsiaaltoetuste kärped ilma mingi kindluseta, et ka maksutulud suurenevad.

Presidendi soov on, et kulutuste kärpimine toimuks järk-järgult, et mitte takistada majanduse taastumist kriisist.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. July 2011, 12:50
Otsi:

Ava täpsem otsing