USA kestvuskaupade tellimused langesid

Maarja-Liis Mitri 27. juuli 2011, 20:59

USA tellimused langesid juunis, tekitades muret, et investeeringute vähenemine hakkab aasta teises   pooles oodatud majanduse taastumise kiirenemist segama.

USA Kaubandusministeeriumi andmetel langesid juunis tellimused kaupadele, mille kestvusaeg on vähemalt kolm aastat,  2,1% võrra. Korrigeeriti ka mai kestvuskaupade tellimuste arvu. Varem raporteeritud 2,1% suurune kasv asendus 1,9% kasvuga.

Tootjad seisavad silmitsi tarbijakulutuste vähenemisega, sama ajal kui firmad üritavad üle saada tagajärgedest, mida põhjustasid Jaapani maavärinast tingitud tõrked tarneahelates. Praegused märgid näitavad, et tootmistegevus on jahtumas, kirjutab Bloomberg. Ühtlasi palkavad ettevõtted vähem inimesi, mis võib majapidamiste nõudlust veelgi langetada.

"Kapitalikulutused on jälle vähenema hakanud ja kui tarbijate nõudlus kasvama ei hakka, siis võib ka majanduskasvu taastumine jääda üsna keskpäraseks," kommenteeris olukorda HSBC Securitiesi majandusteadlane Ryan Wang.

Bloombergi küsitletud 76 majandusteadlase mediaanprognoos ennustas kestvuskaupade tellimustele juunis 0,3-protsendist kasvu.

Samas kui jätta arvestamata transpordiseadmete, nagu reisi- ja kaubalennukid, tellimused, suurenesid kestvuskaupade tellimused 0,1%. Transpordivarustuse nõudlus langes kaubandusministeeriumi andmetel 8,5%, vaatamata sellele, et Boeingu väitel sai firma juunis tellimusi 48 lennukile. Kaubandusministeeriumi ja tööstussektori statistika ei pruugi alati kooskõlas olla, sest esinevad kuuajalised nihked, kirjutab Bloomberg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. July 2011, 14:47
Otsi:

Ava täpsem otsing