Tallinna Vee kasum vähenes 2,7%

Romet Kreek 29. juuli 2011, 09:09

Tallinna Vee teise kvartali puhaskasum kahanes aastaga 2,7 protsenti ja ulatus 1,5 miljoni euroni, teatas ettevõte börsile.

Ettevõtte ärikasum vähenes neli protsenti, 6,9 miljonile eurole, olles mõjutatud muudest äritegevustest teenitud väiksemate kasumite poolt ning finantsinstrumentide õiglase väärtuse negatiivse liikumise poolt, mõlemad mitterahalise mõjuga.

Käive kasvas 2,3 protsenti, 12,8 miljonile eurole mahtude kasvu tõttu.

Kvartali kemikaalikulud olid 0,31 miljonit eurot, mis on 6,2% vähem kui 2010. aasta samal perioodil vaatamata vähesele hindade tõusule. Kemikaalide doseerimise vajadus langes mahtude, saastekoguste kontsentratsiooni ning vee temperatuuri koosmõjul.

Elektrikulud kasvasid 2011. aasta 2. kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 0,02 miljoni euro ehk 2,5% võrra, kõrgema elektrihinna mõjul, kuna Ettevõte ostab elektrit vabaturult.

Palgakulud kasvasid 2011. aasta 2. kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 0,07 miljoni euro ehk 6,6% võrra, koondamistasude, tulemustasude provisjoni ning kasvanud baaspalkade koosmõjul. Teised palgakulud muutusid samadel põhjustel.

Ettevõtte finantstulud/kulud olid 2011. aasta 2. kvartalis 1,2 miljonit eurot, mis on 0,21 miljoni euro ehk 15,5% suurune positiivne muutus võrreldes 2010. aasta 2. kvartali netokuludega. Mõlemal aastal tuleneb finantskulude muutus põhiliselt mitterahalisest ümberhinnatud swapi lepingute õiglasest väärtusest, millest tulenev kulude suurenemine oli väiksem 2011. aasta 2. kvartalis.

Tallinna Veei keskmine reaalne tulukus investeeritud kapitalilt erastamisjärgsel perioodil jääb tasemele 6.2 protsenti, mis on väiksem erastamise ajal allkirjastatud äriplaanis ettenähtust. Nimetatud tulukuse määr arvestab 2011 I poolaasta finantstulemusi: 1,8 protsendilist käibe kasvu 25,2 miljoni euroni ning tegevuskasumit, mis on vähenenud 0.7 protsendi võrra 13.8 miljoni euroni.
AS Tallinna Vesi tulemuste mõistmisel ja finantsprognooside koostamisel on olulise tähtsusega näitajaks keskmine tulukus investeeritud kapitalilt kogu lepinguperioodi jooksul, mis peaks oodatult jääma 6,2 protsendi tasemele 2011. aastal.  Aastane tulukuse määr peaks eelduste kohaselt tänavu kasvama 6,5 protsendile 2010. aasta 6,4 protsendilt. Keskmine tulukus on endiselt aasta tulukusest madalam, kuna lepingu algusaastatel oli tulukuse määr tunduvalt väiksem.

Tallinna Vesi on oma tulukuse arvutamisel kasutanud sama metoodikat, mida soovitab erastatud kommunaalettevõtete puhul rakendada Maailmapank ning ettevõtte tulukust on sõltumatult kinnitanud ka rahvusvaheline majanduskonsultatsiooniettevõte Oxera.

Tallinna Vee juhatuse esimehe Ian Plenderleithi sõnul olid ettevõtte põhitegevuse tulemused head, kuid tariifide külmutamise tagajärjel on käibenumbrid oodatust tagasihoidlikumad.

„Täielikult seadustega kooskõlas oleva erastamislepingu ühepoolse rikkumisega Eesti ametivõimude poolt on AS Tallinna Vesi jäetud seni ilma võimalusest teenida 2011. aastal täiendavad 600 tuhat eurot, mis oli osaks erastamisel kokkulepitud äriplaanist. Eesti ametivõimud nõuavad lepinguperioodi keskel tariifide arvutamist  uue regulatsioonimetoodika kohaselt, eirates täielikult kõiki erastamislepingu aspekte,“ ütles Plenderleith, rõhutades, et ettevõtte poolset lepingu täitmist ning majandustulemusi tuleb hinnata kogu lepinguperioodi kestust arvestades, mitte mõne üksiku aasta kohta eraldi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. July 2011, 09:24
Otsi:

Ava täpsem otsing