Eesti Energia kasum tuli avaturult

ÄP 01. august 2011, 00:00

Eesti Energia teise kvartali äritulud olid 206 miljonit eurot. Ärikasum kahanes 37 miljoni euroni, teatas Eesti Energia.

"Tähelepanuväärne on see, et teises kvartalis teenisime avatud turgudelt ligi 90 protsenti oma ärikasumist, seega võib Eesti Energiat juba julgelt nimetada vabaturu ettevõtteks," sõnas Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik. "Märkimisväärse osa teise kvartali kasumist teenisime tänu Jordaania tütarettevõttesse finantsinvestori kaasamisele."

11% osaluse müügist Jordaania tütarettevõttes teenis Eesti Energia 16,2 miljonit eurot. Sellega vähenes Eest Energia osalus tütarettevõttes 65 protsendini.

Veel saadi ühekordset tulu energeetikaseadmete müügitulu kasvust seoses Eesti õlitööstuse arendamisega. Sealt laekus Eesti Energiale 1,3 miljonit eurot. Samuti suurenes põlevkivi müügitulu 2,3 miljoni eurot võrra.

Elektri tootmine on kallinenud. Kaasiku sõnul on aga elektrimüügi kasumlikkus kahanenud ning müük tõi ettevõttele selle aasta teises kvartalis 2 miljonit eurot vähem tulusid kui mullu. "Elektrienergia omahind on tõusnud ja tõuseb edasi, kuna sisendid ehk keskkonnatasud ja kütus kallinevad," ütles Kaasik.

Eesti Energia teenis majandusaasta teises kvartalis 125 miljonit eurot konkurentsile avatud turgudelt ehk elektri müügist Baltimaades, põlevkivist toodetud vedelkütuste, telekommunikatsiooniteenuste, metalltoodete ja teiste teenuste müügist. Reguleeritud turu müügitulud moodustasid 81 miljonit eurot.

Eesti avatud turul oli Eesti Energia keskmine turuosa teises kvartalis hinnanguliselt 75 protsenti.

Elektrienergia müük reguleeritud hinnaga ehk Eesti suletud turu kodu- ja äriklientidele ning võrguettevõtjatele jäi mullusega võrreldes sarnasele tasemele, moodustades 37 miljonit eurot (kasv 2,7 protsenti).

Eesti Energia juhid näevad vajadust kaasata 2012. aastal ettevõttesse täiendavat kapitali ja suure investeerimisvajadusega seoses käivad läbirääkimised EIBga täiendava laenulepingu sõlmimiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2011, 16:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing