Olemas on salaplaan halvimaks

Romet Kreek 01. august 2011, 00:00

Ametlikku teadet selle kohta ei tule, märkis ametnik Bloombergile. Loodetakse, et USA poliitikud suudavad saavutada üksmeele 2. augustiks. 4. augustil lõppevad kuuekuulised valitsuse võlakirjad summas 90 miljardit dollarit. Enam kui 30 miljardi dollari ulatuses võlakirjadele tuleb teha intressimakse 15. augustil. Kokku lõpeb augustis üle 500 miljardi dollari ulatuses USA valitsuse võlakirju. Võime mõelda mastaapidele - enam-vähem samas suurusjärgus, kui Kreekal on kokku valitsuse võlakirju, lõpeb USA-l vaid ühel kuul. Valitsusel on vaja, et keegi neilt taas uued võlakirjad ostaks ehk sisuliselt olemasolevaid refinantseeriks.

Meie aja järgi reedel lõuna paiku ei olnud veel märke, et USA poliitikud oleksid teravad nurgad maha silunud ja kokkuleppele jõudnud võlalimiidi tõstmise osas 14,3 triljonilt dolllarilt ning eelarvepuudujäägi kärpimise osas. Augustis peaks USA valitsus veel maksma sotsiaalkindlustuse makseid 49,2 miljardi dollari ulatuses, nendest 23 miljardit 3. augustil. Lisaks tahavad maksmist Medicare ja Medicaidi maksed 50 miljardi dollari osas, 12,8 miljardit dollarit töötu abiraha, 2,9 miljardit dollarit tegevteenistuses olevatele sõjaväelastele ning 14,2 miljardit riigiametnike töötasusid ja muid nendele mõeldud hüvitisi.

Rõõmustav on see, et vähemalt riigikassa ja keskpanga tasandil tegutsetakse selle nimel, et valitsuse maksed funktsioneeriksid ka siis, kui poliitikud maadejagamisega ühele poole ei saa. Hiina jälgib mõtlikult seda, kuidas USA oma suures demokraatias on raskustes eelarvekärbete tegemises ja võib ise ilma turujõudude surveta kutsuda esile maksejõuetuse. USA suure finantseerijana ei ole see tunne mõnus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2011, 16:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing