Tollimaks tõstab veebipoes hinda kuni viiendiku

Tanel Raig 01. august 2011, 00:00

Maksu- ja tolliamet tuletab meelde, et internetipoed võivad olla asutatud ühes riigis, kuid sealt ostetud kaup võidakse ostjale kohale toimetada teisest riigist ehk internetipood on kauba ostul-müügil vahendaja. Eesti Posti kommunikatsioonijuhi Inge Suderi selgitusel peab arvestama ka asjaolu, et mitmel Euroopa Liitu kuuluval riigil on omavalitsuslikud alad, näiteks Soomel Ahvenamaa ja Suurbritannial Kanalisaared, mille puhul lisandub käibemaks nagu kolmandatest riikidest tellitud saadetiste korral.

Ostes väljastpoolt ELi lisandub hulk makse.

"Näiteks kui ostja teeb tellimuse .uk-ga lõppevat veebiaadressi omavast netipoest, mille operaatorettevõte on registreeritud Kanalisaartel, tuleb paki vastuvõtmisel, kui selle väärtus on üle 21,98 euro, siiski käibemaks tasuda," selgitas Suder. Ta lisas, et meeles tasub ka pidada seda, et Šveits, Norra, Island ja Liechtenstein ei kuulu Euroopa Liitu.

Seega pole oluline, mis riigi internetipoest kaup ostetakse, vaid kust kaup teele pannakse. Kui kaup saadetakse kliendile Euroopa Liidu välisest riigist, siis tuleb läbida tolliformaalsused, tasuda tolli- ja käibemaks ning aktsiisiga maksustatud kauba puhul ka aktsiis.

Saadetis, mille kaupade koguväärtus ei ületa 21,98 eurot, on tolli- ja käibemaksuvaba. Üle 21,98 euro maksvad saadetised tuleb kirjalikult deklareerida - nad on küll tollimaksuvabad, kuid tasuda tuleb käibemaks. Üle 150 euro maksvate saadetiste korral tuleb arvestada ka tollimaksuga. Samuti nõutakse käibemaksu Suderi sõnul transpordikulult.

On ka erandlikke kaubagruppe, mille puhul tuleb käibemaks tasuda mis tahes maksumuse korral, kui need saabuvad Euroopa Liitu mittekuuluvast riigist. Need on alkohol, tubakatooted, parfüümid ja lõhnaveed.

Tollimaksumäärad on kaubagrupiti erinevad, kuid ulatuvad Suderi väitel tavaliselt 0-17%ni. Internetipoodidest tellitakse kõige sagedamini rõivaid. Nende tollimaks on üldjuhul 12%. Samas peab spordijalatsite puhul arvestama hinnale lisanduva 17%-lise tollimaksumääraga.

Ettevaatust ravimite ostmisel.

Toidulisandite tellimisel on oluline, et need oleks ravimiameti aktsepteeritud toodete nimistus. "Ravimeid interneti teel tellida ei tohi," ütles Suder. Ravimid saadetakse saatjale tagasi ilma saajale väljastamata.

Tollivormistust vajavate kaupade puhul peab arvestama ka tollivormistuskulu lisandumisega. See sõltub erinevate deklareeritavate kaupade arvust ja sellest, kas kaup on maksustatav ainult käibemaksu või ka tollimaksuga.

Tarbijakaitseameti Euroopa Liidu tarbija nõustamiskeskuse juhataja Kristina Vaksmaa kinnitusel võib tarbija Euroopa Liidu liikmesriikides arvestada vähemalt seitsmepäevase kauba tagastamise õigusega, ilma et peaks oma taganemissoovi põhjendama.

Samas on paljudes riikides sätestatud pikem lepingust loobumise periood, nt 10 tööpäeva, 14 kalendripäeva jne.

Saatekulu kandmise puhul võib tarbijalt nõuda kauba tagastamise otsesest kulu. Samas on ELi liikmeriikide seadustes selle kulu kandmise kohustus reguleeritud erinevalt.

Kui aga kaup tagastatakse põhjusel, et see ei vasta lepingu tingimustele (on defektne) või tarbijale ei ole saadetud õige toode, siis ei pea kauba tagasisaatmisel tarbija saatmiskulu tasuma.

Eesti Posti kommunikatsioonijuhi Inge Suderi väitel tuleb tagastatava saadetise saatekulu tasuda enamasti tagastajal endal. "Kas, millal ja millistel tingimustel ta selle internetipoelt tagasi saab, on erinevates e-poodides erinev," ütles Suder. Ta tõi näiteks, et Amazon eeldab kauba tagastamist ökonoomsel viisil ning kompenseerib tagastamiskulu juhul, kui kaup on tagastatud nende eksimuse tõttu.

Saadetise vastuvõtul tasutud tollivormistuskulu internetipoed üldjuhul ei kompenseeri, kinnitas Suder. Küll aga võidakse hüvitada asenduskauba saatmisel selle tollivormistuskulu, lisas ta. "Eesti Post posti- ja tollivormistuskulu hüvitamise protsessis ei osale, see on müüja ja ostja vaheline kokkulepe," hoiatas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2011, 16:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing