Tooraine võidutses aktsiate ja võlakirjade üle

Birjo Must 03. august 2011, 12:19

Juulis edestas tooraine esimest korda kolme kuu jooksul aktsiaid, võlakirju ja dollarit. Ootused, et Hiina õitsev majandus hoogustab nõudlust toormaterjalide järele, ületasid USA ja Euroopa võlakriisist tulenevaid muresid.

„Möödunud kuu oli turgudel väga ärev mitmetel põhjustel, mis potentsiaalselt võiksid oodatavat kasvu maailmas nõrgestada,“ kommenteeris olukorda Swedbanki Baltikumi aktsiaanalüüsi juhi Marek Randma.

Randma selgitusel jälgiti Euroopas Itaalia valitsuse kiirreageerimist kasvanud võlakoormale ja sellega seonduvat võlakirjade nõrkust. Lisaks toimus kuu jooksul reitinguagentuuride poolt mitu Lõuna-Euroopa võlakirjade reitingu alandamist.

USA-d ähvardab Randma sõnul kõrge võlakoorma tõttu riigivõlakirjade reitingu alandamine, mis oleks esimene kord pärast 1917. aastat. Dollari ja euro nõrkus on tema kinnitusel seega peamiselt seletatav riikide kõrge võlakoormaga ja poliitilise tahtega seda vähendada.

„Kõrgendatud riskid ja negatiivsem väljavaade on alandanud ka aktsiahindu üle maailma, samas on tooraine hinnad mõjutatud teiste tegurite poolt, millest peamine on ehk Hiina jätkuv kasv,“ rääkis Randma.

S&P GSCI 24 tooraine indeks kasvas juulis 2,4%, mis lõpetas kahekuulise langusperioodi, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg. MSCI maailma riikide aktsiaindeks langes 1,7%. Vastavalt Ameerika Keskpanga Merrill Lynch’s Global Broad Market indeksile tõusid kõikide tüüpide võlakirjad keskmiselt 0,8%. Samal ajal kukkus dollari indeks 0,6% ning jõudis sellega 10-nädala madalaimale tasemele.

Artiklit saab lugeda paberlehest tellides lehe SIIT või ostes päevapileti SIIT

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. August 2011, 12:19
Otsi:

Ava täpsem otsing