Anne Oja • 9. august 2011 kell 4:06

Investorid ootavad Valgevene majanduse selginemist

Mitmed välisinvestorid on Valgevene suunalised investeerimisplaanid seisanud, sest ootavad sel kevadel rahvusvaluutat järsult devalveerinud ja kõrge inflatsiooni käes viskleva riigi majandusolukorra selginemist, rääkis advokaat Toomas Prangli.

Advokaadibüroo Sorainen partner Toomas Prangli rääkis Äripäevale, et tema hinnangud hetkeolukorrale Valgevenes puudutavad eelkõige makromajanduslikku ennustamist ja advokaadina ta sellega tööalaselt ei tegele. Küll aga on Pranglil tööalaselt tihe kokkupuude Valgevenega, kus tegutseb välisministeeriumi andmetel sadakond Eesti ettevõtet, ning ta püüdis anda oma kommentaarid pigem vaatleja seisukohalt.

Äripäeva küsimustele vastab Toomas Prangli. Mis Teie hinnangul Valgevene majanduses praegu toimub? Olukord ei ole kahjuks maikuuga võrreldes palju muutunud, seda muuhulgas ka välisvaluuta müügipiirangute ja rahavahetuse musta turu suhtes. Kõige rohkem on kannatanud impordiga tegelevad ettevõtted, mille käibed on langenud ja töötajaskonda vähemalt ajutiselt vähendatud. Valgevenega seoses on räägitud palju erastamisest. Aastate 2011-2013 erastamisplaani kohaselt on müügis 240 riigiettevõtet. Meenutan, et sarnane nimekiri kehtis ka varasematel aastatel, kuid deklaratsioonidest palju kaugemale ei jõutud. Nüüd aga toimusid juunis-juulis 60 ettevõtte puhul oksjonid ja enampakkumised ning kümmekond ettevõtet on juba ka erastatud. Keskmine müügihind jääb kusagile poole miljoni USA dollari kanti. Umbes 40 ettevõtet on ette valmistatud müügiks septembri alguses ning loodetavasti viiakse aasta lõpuks läbi rohkem erastamisi.  Milliste muredega ettevõtjad praegu Valgevenes advokaadibüroo poole pöörduvad? Praeguses kriisis on loomulikult tavapärasest rohkem lepingute rikkumisega seonduvaid vaidlusi, kohtu- ja arbitraažimenetlusi. Samas on advokaadibüroodel endiselt piisavalt tööd tehingute nõustamisel ja muudes äriõiguse valdkondades. Oleme siiski tähele pannud, et mitmed suuremad välisinvesteeringud on seisma pandud ja oodatakse selgust Valgevene majanduse tuleviku suhtes. Mida toovad Valgevene majandusele lähemad kuus kuud ja millal on oodata Valgevene majanduse ning rahanduse stabiliseerumist?  Arvatavasti saab Valgevene riigi ladvik aru, et administratiivsed piirangud ei too pikas perspektiivis lahendust ja me näeme valuutavahetuse ning muude turumehhanismide taastumist. Loodetavasti tõestavad riigipanga ja valitsuse uued juhid ennast keerulise olukorra lahendamisel ning see ei jää ainult retoorika tasandile.

Hetkel kuum