Leedu analüütik peab meie kasvu muljetavaldavaks

Alyona Stadnik 12. august 2011, 00:00

"Eesti majandus jätkab kasvu muljetavaldava kiirusega ning on oodata, et suur kasv jätkub," ütles Danske Banki vanemanalüütik Violeta Klyviene.

Tema sõnul on Eesti majanduskasv nüüd statistika kohaselt rohkem tasakaalustunud, kuna tootmise kasv aeglustus ja selle osa üldises lisaväärtuses kahanes. "Siiski näitasid väga nõrga jaemüügi tulemused, et eratarbimine on jätkuvalt nõrk ja sisenõudluse taastumine oli tingitud peamiselt investeeringute kasvust," märkis Klyviene.

"On näha ka pangalaenude taastumist, kuid võlgade vähendamise protsess jätkub. Seega ei saa välistada, et teises kvartalis on kiiresti kasvanud riiklikud investeeringud," kommenteeris analüütik.

Kindlustunne hakkas tugevnema. Rahandusministeerium tõdes, et Eesti majandus jätkas teises kvartalis laiapõhjalist kasvu. Registreeritud töötus vähenes kiirelt ning palgatulu kasvas enamikul tegevusaladel suurenenud töömahu tõttu. Majanduskonjunktuur oli nii Eestis kui ka meie kaubanduspartnerite juures hea ning Eesti majandusekspertide hinnangul olid järgmise kuue kuu tulevikuväljavaated kõikide aegade helgeimad. See soodustas nii sise- kui ka välisnõudluse püsimist. Tarbijate kindlustunne püsis teises kvartalis tugevana ning elanike kulutuste kasv ületas oluliselt palgatulu kasvu.

Tavalisele inimesele annab majanduskasv lootust töökohtade arvu suurenemisele, ütles Tartu Ülikooli majandusprofessor akadeemik Urmas Varblane ERRi uudistele.

"8,4% on ikka ükskõik missugusest vaatenurgast vaadates tugev majanduskasv, kuid selle juures muidugi peame seda meeles pidama, et võrdlusbaas aasta tagasi oli hulga nõrgem, ja sellepärast ülearu suurde eufooriasse langeda pole mõtet. Aga see 8,4protsendine majanduskasv näitab seda, et majanduse kasv on läinud tegelikult laiapõhjalisemaks," rääkis Varblane.

Eksport sai ligi poole juurde. Eesti Panga ökonomist Peeter Luikmel märkis, et nii nagu eelnevates kvartalites, panustas ka teises kvartalis kasvu kõige enam eksport. Jooksevhindades kasvas eksport teises kvartalis aasta arvestuses ligi poole võrra. Luikmel nentis, et ka sisenõudlus näitab jätkuvalt mõõduka kosumise märke ning tarbijate kindlustunne on suurem kui ajalooline keskmine ja hinnang riigi majanduslikule olukorrale on mõnevõrra paranenud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing