Prantsusmaa pangad kasvava surve all

Sirje Rank 12. august 2011, 00:00

Viimane on oluline, kuna Prantsusmaa AAA järgu reiting on euroala päästefondi üks nurgakivisid, mille tagatisel fond turult odavat laenuraha hangib.

Kolmapäeval kukkus Société Générale'i aktsia päeva sees üle 20% ning järsus languses olid ka teiste pankade aktsiad.

Samal päeval tunnistas panga kohta kuuldusi levitanud Briti tabloid Daily Mail, et artikkel oli vale, ja vabandas. Panga juht Frédérick Oudéa aga kummutas Prantsuse meedias väiteid, et Kreeka võlgade mahakandmine käib pangale üle jõu. Ühtlasi palus ta finantsjärelevalvel uurida, kes selliseid kuuldusi levitab.

Eilne kauplemispäev algas börsil kiire tõusuga. Päeva teisel poolel olid pankade aktsiad aga uuesti punases.

"Kõige selle taga on euroala võlakriis," ütles ajalehele Financial Times Citigroupi analüütik Kinner Lahkani. "Täna oli pessimismi kanaliks Société Générale. Homme võivad hirmud kolida kuskile mujale."

Raha hankimine raskem. Agentuur Reuters vahendas eile, et üks Aasia pank on lõpetanud Prantsuse suurpankadele laenu andmise ning vähemalt viis panka olid Prantsuse pankade puhul ümber hindamas tehingu vastaspoole riske. Kardetakse võimalikku tagasilööki tulenevalt Prantsuse pankade suurtest investeeringutest euroala raskustes riikide võlakirjadesse.

Ärevust lisas Euroopa Keskpanga statistika, mis näitas pankade huvi järsku kasvu keskpanga laenude vastu.

Prantsuse pankade võimaliku maksejõuetuse vastu kindlustamise risk kerkis eile rekordtasemele.

President Nicolas Sarkozy katkestas puhkuse ja kutsus kolmapäeval kokku tähtsamad ministrid. Otsustati, et 24. augustiks paneb valitsus lauale täiendavad meetmed riigi rahanduse korrastamiseks, ehkki kõik reitinguagentuurid kinnitasid sel nädalal, et Prantsusmaa reiting ei ole ümbervaatamisel. Euroala AAA reitinguga riikide seas on Prantsusmaa suurima defitsiidi ja võlatasemega.

President kordas, et defitsiidi vähendamine on Prantsusmaa jaoks esmatähtis ning et seda tehakse igal juhul - ka siis, kui majanduskeskkond halveneb.

Viimase kohta on värskeimat infot oodata täna, kui Prantsusmaa statistikaamet avaldab esimese hinnangu teise kvartali majanduskasvu kohta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing