Vähi alustas Silmeti müügiraha paigutamist

Alyona Stadnik 15. august 2011, 00:00

"Praegu on Sillamäe sadamas hästi välja arendatud naftasaaduste terminal ning vedelkeemia terminal. Järjekord on jõudnud kõige kaasaegsema üldkauba- ja konteineriterminali väljaehitamise kätte, oleme vajutanud investeerimisnupule," kommenteeris Silmeti endine suuromanik ning Sillamäe Sadama ASi nõukogu esimees Tiit Vähi.

Vähi on öelnud, et 63 miljonit eurot, mis saadi Silmeti müügist, liigub Sillamäe sadama väljaehitamisse ja soojuselektrijaama. Augustis hakatakse ehitama Sillamäe Sadama konteineri- ja üldkaupade terminali, mille üldmaksumus on 30 miljonit eurot.

Sillamäe sadamat arendatakse vastavalt üldplaanile ja projektile. "Kõikide uute suurte investeeringute otsustamisel vaadatakse, kuidas ta sobib üldplaani," rääkis Vähi.

Reedel sõlmis Nordeconi AS lepingu sadama infrastruktuuri teise etapi töödeks, mille maksumus on 20 miljonit eurot. Vähi selgitas, et lepingut ei ole veel tehtud merepõhja süvendamise, mõne raudtee ning teede jaoks. "Neid lepinguid tehakse siis, kui on õige aeg," ütles Vähi.

Sillamäe sadama kaudu liigub 95% ulatuses Ida-Lääne transiitkaup, umbes 5% moodustab kohalik ja Põhja-Lõuna suunal liikuv kaup. "Me teeme koostööd kõikide nendega, kes tahavad vedada konteineri- ja üldkaupa ning naftasaadusi Venemaa ja Euroopa vahel või SRÜ maade ja Euroopa vahel," rääkis Vähi tulevikust.

Sillamäe Sadam hakkab nüüd pakkuma konkurentsi Muuga sadamale. Vähi märkis, et kaupa jätkub kõikidele ning väike konkurents suurendab sõprust. "Probleem ei ole mitte konkurents Muuga ja Sillamäe vahel, vaid selles, kuidas me saame piiriületuse paremaks. Sellega on probleeme nii raudtee- kui ka maanteetranspordil," põhjendas Vähi.

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Ain Kaljuranna sõnul on konteineriterminalidel tulevikus väga suur perspektiiv. "Praegu liigub Läänemere sadamate kaudu umbes 4,5 miljonit TEUd. Prognoosid ütlevad, et kolme-nelja aasta pärast võiks see olla 10 miljonit TEUd," rääkis Kaljurand.

Ta märkis, et terminali ressurssi on vaja siia piirkonda juurde ning ju siis Sillamäe sadamal on oma partner, kelle tarbeks nad seda ehitavad. "Konkurentsis tuleks pakkuda head teenust ning klient ei liigu kuskile. Konkurents on tervendav jõud ning sellest võidavad alati kaubasaatjaid ja lõppkokkuvõttes ka lõpptarbijad, kelle jaoks teenus odavamaks läheb," lausus Kaljurand.

Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink märkis, et Sillamäe sadama infrastruktuuri arendamise teise etapi tööde jaoks kulub ligikaudu 10 000 m0 betooni ning 6000 tonni terast. "Vesiehitus on Nordeconi üks põhikompetentse ning Sillamäe sadamas oleme varemgi kaisid ehitanud," selgitas Vink.

Hiljuti haruldaste muldmetallide töötlemisega tegeleva Silmeti ostnud Molycorp jõudis tänavu teises kvartalis 48,8 miljoni dollariga kasumisse. Ettevõte on kahjumis olnud 2010. aastast.

Aasta esimeses kvartalis jäi ettevõte 909 000 dollariga kahjumisse ja kvartal enne seda oli miinust 7,7 miljonit dollarit, kirjutas dailybulletin.com. Firma müük kasvas esimese kvartali 26,3 miljonilt dollarilt 99,6 dollarini.

Ettevõtte juhtkond kandis majandustulemuse suurenenud kaevandamise ja tootmise arvele ning samuti Silmeti tehase ostule. "See (Silmet ost - toim) aitas kahekordistada meie haruldaste muldmetallide tootmisvõimsust," ütles ettevõtte juht Mark Smith.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing