Anne Oja • 14. august 2011 kell 14:40

Valgevenelased müüvad liha parema hinnaga Venemaale

Valgevenes haigutab lihalettidel tühjus või on saada vaid nahka, jalgu ning sabasid. Lihatootjad müüvad kauba Venemaale.

Teatavasti piirab Valgevene teatud toidu- ja esmatarbekaupade jaehindu, mis tähendab, et kohaliku valuuta odavnedes ei saa samavõrra hinda tõsta ning tootjad teenivad jaemüügist kahjumit.

Vahepeal oli liha lettidelt täiesti kadunud, kuid nüüd on taas müügis, 12% kõrgema hinnaga, kirjutas uudisteportaal charter97.org. Sel kolmapäeval pani üks Minski universam müüki raiutud liha hinnaga 15 000 Valgevene rubla kilost. Liha kadus hetkega. Turul maksab kondiga liha praegu 35 000 rubla kilost, kondita liha aga 50 000 rubla kilost. Mida aga saada on, need on kõiksugu tiivad, jalad ja sabad. Vabas müügis on ka seanahk, supikogud, seapead.

11. augustil andis Valgevene majandusministeerium välja määruse, millega lubas sotsiaalselt tundlike kaupade nagu leiva, piima ja liha jaemüügihindu tõsta 5%. Lisaks lubati lihakombinaatidel 5% võrra tõsta hulgihindu, mis teeb sealiha ja loomaliha tarbijaile 12% kallimaks.

Seega on lootust, et Valgevene kauplustest saab peagi taas liha osta, kuid see lootus pole kuigi suur. Nimelt saavad lihakasvatajad toodangu Venemaale müüa, kus pakutakse selle eest hulga paremat hinda.

Statistika ütleb samas, et näiteks Vitebskis on seitsme kuuga liha müüdud 27% rohkem kui mullu, konservide müük on kasvanud 47% ja vorsti müük 16%.

Poodnike sõnul napib liha ja lihatooteid ka seetõttu, et rahval on tekkinud ostupaanika. Kohati on lihasabad pikemad kui sabad valuutavahetusel.

Hetkel kuum