Buffett: USA ülirikkad on ära poputatud

Fredy-Edwin Esse 16. august 2011, 00:00

Tuntud staarinvestor ja miljardär Warren Buffett pahandas New York Timesi veergudel USA valitsusega, kes olla enda maksusoodustustega riigi ülirikkad ära poputanud. Investori sõnul aitaks lisanduvad maksudollarid vähendada Ühendriikide eelarvedefitsiiti ja see ei pärsiks kuidagi rikaste valmidust investeeringuteks.

Palju raha, vähe makse. "Mind ja minu sõpru on juba liiga kaua poputatud miljardärisõbraliku kongressi poolt," kirjutas Berkshire Hathaway esimees ja tegevjuht. "On aeg, et meie valitsus hakkaks tõsiselt sellesse suhtuma."

Investor sõnas, et tema föderaalne maksuarve, mis sisaldas tema poolt makstud tulumaksu ja tööjõumakse, oli läinud aastal 6 938 744 dollarit. "See võib tunduda suure rahana," kirjutas Buffett, "kuid see summa moodustas vaid 17,4% minu maksustatavast sissetulekust. See on madalaim maksumäär kõigi 20 inimese kohta, kes meie kontoris töötavad. Teiste maksukoormus kõikus vahemikus 33%-41% ja keskmine oli 36%."

Maksukoormus oluliselt vähenenud. Suurinvestori hinnangul tõstaks tema kohe maksumäärasid sellistes majapidamistes, kus aastas teenitakse üle miljoni dollari. Selliseid majapidamisi oli 2009. aastal Ühendriikides 236 883. Lisaks on üle kümne miljoni teenivaid maksumaksjaid 8274.

"Sel ajal, kui vaesed ja keskklass võitlevad meie eest Afganistanis ja suurem osa ameeriklasi üritab ots-otsaga kokku tulla, naudime meie, megarikkad, erakorralisi maksusoodustusi," pahandas Buffett.

1992. aastal oli 400 kõige rikkamal ameeriklasel maksustavat sissetulekut kokku 16,9 miljardi dollari väärtuses ja nad maksid sellest 29,2% maksudeks, kirjutas investor. 2008. aastal oli 400 rikkamal kokku 90 miljardit maksustatavat vara, kuid maksumäär oli kukkunud 21,5%ni.

Praegusel juhul peaksid USA poliitikud vanahärra sõnu kuulda võtma ja rikaste sisse toodud rahaga saaks ehk leevendust ka lood, kus võrreldakse, et Apple'il on rohkem raha kui USA riigil.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing