PTA viimased poed suletakse varsti

Katariina Krjutshkova 17. august 2011, 00:00

"Kui asjandus kõnnib nagu part ja teeb häält nagu part, ju ta siis part ongi," olevat PTA juht Peeter Larin augusti alguses mõrult nentinud. Pangad ja investorid näitasid jäikust, raha uue kollektsiooni jaoks ei paistnud enam kuskilt.

Sellest annab teravalt märku hetkeseis PTA poodides. Praegu peaks vaateakendel seisma sügistalvine rõivakollektsioon, kuid selle asemel laiutavad PTA poodides vaid suured allahindluste sildid. Hooaja ületanud kaupa saab poolmuidu.

Kõrgajal oli PTA-l 22 kauplust, kuid praegu on poed avatud ainult Viru keskuses, Tartu Lõunakeskuses ja kontori kõrval asuvas vabrikupoes. Viimane jääb esialgu lahti. Lõunakeskuse ja rõivafirma vahel läbirääkimised veel käivad.

Raskused kriisiajast saati. Väidetavalt olid kaubanduskeskuste omanikud juba pikemalt pead murdnud, kas leppida PTA vaikse hääbumisega või öelda üürileping üles, sest rõivaketti puresid raskused kriisiajast saati. "Alati ei lähe asi mürtsti põhja," ütles Lõunakeskuse juhatuse liige Jaan Lott.

Viru Keskus juhi Ants Vasara sõnul jäi PTA kauplusel ühe kuu üür maksmata kauemaks kui 30 päevaks. See asjaolu saigi otsustavaks, miks augusti alguses rõivapoele leping üles öeldi. Esimesel koolipäeval avatakse PTA poe asemel juba uuem ja moekam noorte rõivakauplus.

Peeter Larin on siiani vältinud kommentaaride andmist, mis puudutavad PTA pankrotiprotsessi. Ka eile ei tahtnud Larini sekretär Äripäeva ajakirjanikku oma kontorisse lasta, põhjendades, et tal pole selleks kohustust. Hiljem saatis Larin siiski e-kirjaga seitsmelauselise kommentaari.

Larin kirjutas, et saneerimiskavas planeerisid nad vähendada kaupluste arvu ja sellega seonduvalt sulgesid suure osa kauplustest. Kui varem tegeles ettevõte peaasjalikult jaemüügiga, oli saneerimiskavas plaan hulgimüügile keskenduda.

Augusti alguses tulevikuväljavaateid hinnates pidas Larin siiski ebatõenäoliseks, et ettevõte suudab kava täita. Selles seisus oli Larini hinnangul korrektsem mitte jääda lootma hea õnne peale, vaid algatada pankrotimenetlus.

Töötajad loodavad töötasu ikka kätte saada. Mis saab töötajatest? Alluvad, kes veel Larini poepinnal tegutsevad, kurdavad mehe napisõnalisuse üle, kuid ka nemad ei taha midagi rohkem kommenteerida. Nad otsivad juba uusi töökohti, kuid veavad ettevõttes lõpuni välja lootuses siiski palgaraha kätte saada.

Kaks kuud tagasi suletud Kristiine keskuse PTA kaupluse juhataja Svetlana Kalmann sõnas, et tema sai oma töötasu kätte ja tal pole endise tööandja kohta ühtegi halba sõna öelda. Kalmanni hinnangul läks PTAga asi rappa, sest konkurents oli liiga suur.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing