Üha enam spetsialiste värvatakse Aasiast

Maarja-Liis Mitri 16. august 2011, 21:47

Globaalsed suurettevõtted otsivad üha enam uusi spetsialiste Aasia areneva majandusega riikidest, selle asemel et värvata neid USAst või Euroopast.

Sel suvel teatasid 8 suurpanka, sealhulgas Lloyds ja HSBC, ligikaudu 60 000 töökoha koondamisest, et võidelda aeglustuva majanduskasvuga ja valmistuda juhuks, kui W-kujuline majanduskriis peaks tõeks saama.

Paljudel juhtudel on aga nii, et samal ajal kui ettevõtted vähendavad töökohtade arvu aeglase kasvuga turgudel nagu Euroopa, jätkatakse mujal maailmas uute inimeste tööle võtmist. Sellega koos suurenevad Aasias ka näiteks juhtidele ja spetsialistidele makstavad palgad, sest firmadevaheline konkurents heade töötajate pärast muutub üha karmimaks.

Probleemiks on ka Euroopa ja USA spetsialistide ebapiisav kvalifikatsioon, kirjutab CNBC. British Petroleum kurtis hiljuti, et nad ei suutnud leida Suurbritanniast piisaval hulgal insenere, et Põhjameres pumpamist suurendada.

"Tehnoloogia areneb kiiremini, kui me noori harida suudame," sõnas personalifirma Harvey Nash tegevjuht Albert Ellis

Ettevõtete rõhuasetus värbamisel on liikunud Läänest Itta, sõnas Ellis, lisades samas, et on ka rahvusvahelisi ettevõtteid, kes on Aasias juba pikalt tegevad olnud ja kes vähendavad töötajate arvu igal pool, mitte ainult arenenud maades.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. August 2011, 09:01
Otsi:

Ava täpsem otsing