Majandusteadlane: USA võib taastuda, Euroopa vajab kiiret tegutsemist

Rainer Saad 19. august 2011, 18:22

Global Economicsi majandusteadlane Paul Donovan usub, et Ameerika Ühendriigid ja Euroopa Liit kujutavad endas erinevaid majanduslikke ohte, kuid vaatamata nõrgale USA kasvule, kujutab euroala võlakriis suuremat raskust globaalse majanduse taastumisele.

 „Iga majandusnäitaja, mis see kuu USA-s välja tulnud, on olnud parem kui oodatud, parem kui turud on oodanud,” ütles Donovan CNBC-le.

Ta lisas, et USA pärast tasub olla optimistlik ning meedia on liialt üle tähtsustanud võlakriisi, tekitades negatiivseid meeleolusid. „Üldine meeleolu on olnud negatiivne. Miks see nii on? Sest juba mitmeid kuid järjest pasundab meedia, et võlakriis on suur.”

„Ameerikas on probleeme, kuid tarbijad on hakanud rohkem kulutama, nende sissetulekud on suurenenud ning neil on rohkem töökohti. Viimaste andmete järgi on pangad valmis laenama rohkem raha. See pole tugev majanduse taastumine, kuid see mis meile hetkel on, võib öelda, et piisav” ütles Donovan.

Donovan kirjeldas eurot kui „katkist” ühisraha ja kritiseeris poliitikuid selle pärast, et nad ei ole suutnud leida lahendust võlakriisile. „Vaadake Euroopat, seal on suured probleemid – rahaliit, mis ei tööta ja poliitikud, kes on enda otsustes ja sammudes mitu aastat maha jäänud.” 

„Pangandussüsteemil on probleeme, vaja on ühtset eelarvepoliitikat ja integreeritud pangandusstruktuuri ning inimesed nagu Jürgen Stark Euroopa Keskpangast peaksid vaikima. „Kui need asjad saavutatakse lähimate aastate jooksul, võiksime hakata Euroopast positiivsemalt mõtlema,” ütles Donovan.

Donovan lisas, et Euroopal oleks vaja inimesi, kes tegutseksid Euroopa huvides. „Mida Euroopa vajab on inimesi, kes tegutseksid Euroopa huvides, mitte poliitikuid. Vaja oleks inimesi, kes tuleksid ja ütleksid: Teate mis? Ma teen seda, mis on kogu Euroopa huvides.”

Kukkuvate börside kohta ütles Donovan, et poliitikud on sunnitud tegema äärmuslikke samme kui olukord peaks väga halvaks minema. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. August 2011, 18:22
Otsi:

Ava täpsem otsing