Noop: poolel teel heaoluühiskonda

Kaisa Gabral 19. august 2011, 08:29

Arvan, et oleme umbes poolel teel heaoluühiskonda. Kindlasti oleme olnud edukad ja edu saab mõõta nii keskmise palga kui SKT-ga, mis on kümnetes kordades kasvanud, märkis Äripäeva aasta ärimees 2000 Tarmo Noop.

"Võrreldes meid teiste post-sotsialistlike riikidega, on Eesti erisus see, et oleme rohkem avatud ja toimiva struktuuriga riik. Me pole elanud üle oma võimete, mis annab meile konkurentsieelise," märkis Noop.

"Eesti on selgelt väiksema bürokraatiaga maa kui meie lõunanaabrid, vähem korrumpeerunum ja selgelt läände vaatav. Oleme oluliselt kiiremini viinud läbi privatiseerimise, mis andis meile hea stardiplatvormi. Oleme ELi ja NATO liige ja omame eurot – see aga tähendab stabiilsust ja välisinvesteeringuid, mida on vaja ettevõtluse kasvuks ja arenguks.," kommenteeris Noop ja lisas: "Vigadest – riik oli viimase kriisi alguse tunnetamisel ebaadekvaatne, kuigi nii ettevõtjad kui analüütikud rääkisid sellest ammu. See tähendas palju valusamaid kärpeid, kui oleks olnud muidu. Üldjoontes usun, et Eesti Läände suunatus on meile andnud edu ja suuri strateegilisi möödalaskmisi pole olnud. Annaks jumal, et valitsusel jätkuks julgust ja tahet mitte laskuda populismi ja raha jagamisele häälte eest – näen selles suurimat ohtu. Säilitada tuleb liberaalne majanduspoliitika, kus riik sekkub võimalikult vähe. Selgem võiks olla nägemus, milline on Eesti 10 aasta pärast," märkis Noop.

Eesti taasiseseisvumise 20. aastapäeva puhul toome teieni selle, mida Äripäeva "Aasta Ärimees" tiitli pälvinud ettevõtjatel on arvata möödunu kohta, kuid nad heidavad ka pilgu tulevikku. Arvata palusime kõigil, kes seda tänasel päeval veel teha saavad. Sest kahjuks on kaks tunnustust väärinud ja selle pälvinud ettevõtjat – Andres Sarri ja Aadu Luukas – meie seast juba lahkunud.

Loe pikka lugu Äripäeva paberlehest!

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. August 2011, 19:20
Otsi:

Ava täpsem otsing