Frangi nõrgenemine suurendab kullanõudlust

Maarja-Liis Mitri 22. august 2011, 18:42

Šveitsi keskpanga otsus pidurdada frangi tugevnemist suurendab investorite nõudlust kulla järele, andes oma panuse kulla hinna jätkuvale kasvule, kirjutab uudisteportaal Reuters.

Šveitsi katsed franki nõrgendada vähendavad investorite huvi antud valuuta kui turvalise väärtusesäilitaja vastu. Analüütikud usuvad, et tänu sellele võib kulla hind juba lähinädalatel ületada 2000 dollari piiri.

Vastupidiselt varasemale, mil kulla hind naelades, dollarites ja eurodes kasvas rekordkiirusel, kuid frankides jäi peaaegu muutumatuks, on metalli hinna kasv  frankides nüüd üha enam jõudu kogumas ja seda pärast Šveitsi keskpanga        10. augusti otsust hakata valuuta tugevnemist piirama.  Ühtlasi näitab see, et kui varasemalt nägid turvalisust otsivad investorid frangis kullale head alternatiivi, siis enam see nii ei ole, kirjutab Reuters.

9. augustist alates on kulla futuuride hind frankides kasvanud üle 20% jõudes 1 500 frangi ehk 1 908 dollari lähedale untsi kohta. Spot-hind on sama ajaga kasvanud veidi üle 8%, jäädes alla 1 900 dollari untsi kohta.

„Võttes arvesse asjaolu, et isegi šveitslased püüavad turge likviidsemaks muuta, on kuld kui valuuta, mida ei saa trükkida, üsna atraktiivne,“ kommenteeris olukorda Mitsui Precious Metalsi analüütik David Jollie.

Samal ajal kui keskpangad sekkuvad üha enam riikide majandusse, lastes ringlusse lisavaluutat, peetakse kulda, mille abil varemalt kindlustasid investorid end peamiselt USA dollariga seotud riskide vastu, üha enam alternatiiviks kõigile valuutadele.

On tavaline, et keskpanga sekkumine mõjutab ka kulla hinda. Näiteks tõusis kulla hind jeenides ligi 9% vaid nädal pärast seda, kui Jaapani keskpank 4. augustil valuutat nõrgendada üritas. Siiani pole rahakursid valuutade nõrgenemist eriti hästi peegeldanud, sest kõik peamised valuutad on oma väärtust kaotanud.  Küll aga peegeldub see väga hästi kulla hinna tõusus.

"Kuld on põgenemistee raha väärtuse vähenemise eest. Mitte kulla väärtus ei suurene, vaid raha väärtus väheneb," sõnas finantsteenuseid pakkuva panga BNYM-i valuutastrateeg Simon Derrick.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. August 2011, 11:03
Otsi:

Ava täpsem otsing