Peidetud luukered painavad USA panku

Fredy-Edwin Esse 24. august 2011, 00:00

Viimase aja ühe suurema pommina tuli esmaspäeval ilmsiks, et Wall Streeti aristokraatia, nagu Bloomberg neid hellitavalt kutsub, sai USA Föderaalreservilt (Fed) salalaenudena 1,2 triljonit dollarit, ilma milleta oleks kohalik pangandussektor ilmselt kokku kukkunud.

Citigroup ja Bank of America, mis on muuseas ühed eestlaste enim ostetud aktsiad, valitsesid 2006. aastal tõusvate kinnisvarahindade najal USA finantsmaastikku ja aitasid sektoril ühtekokku teenida aasta peale 104 miljardit dollarit kasumit, vajasid kõigest poolteist aastat hiljem kinnisvaraturu krahhi tõttu kuus korda rohkem ehk 669 miljardit dollarit abilaene Fedilt. USA rahandusministeeriumilt ametlikult kümnele suurimale pangale antud 160 miljardi dollariline laen kahvatub selle kõrval, kuid seni polnud n-ö salalaenu summad teada.

Lisaks laenudele on teise suure probleemina pankade kaelas aina uued ja uued uurimised ja kohtukaasused. Kui mõningaid teisi pankade halbu esitlusi peetakse lihtsalt saamatuse tulemuseks, siis Goldman Sachs on saanud kurja wallstreetlase imago ning eilne uudis aitas seda arvamust kinnistada.

Nimelt selgus, et panga tegevjuht Lloyd C. Blankfein ja teised töötajad on ridamisi advokaate palganud, et kaitsta end Senati uurimiskomisjoni võimalike süüdistuste eest. 3. mail teatas USA justiitsministeerium, et vaatab üle aprillis esitatud raportit, milles süüdistati Goldman Sachsi klientide eksitamises keerukate hüpoteektagatistega seotud investeeringutega 2007. aastal. Blankfein, kellele pole esitatud veel ametlikku föderaalset süüdistus ja kelle kaitsekulud katab pank, palkas endale USA ühe prestiižsema kriminaalkaitse advokaadi, mis sütitas investorites hirmu uute võimalike kohtukaasuste ees.

Ja siit jõuamegi järgmise probleemini - pankade aktsiad. Ainuüksi Blankfeini advokaadi palkamise uudisest piisas, et kukutada Goldmani aktsia esmaspäeval 4,7%, 106,51 dollarile. Viimati maksis selle suurpanga aktsia sedavõrd vähe 2009. aasta märtsi viimasel nädalal. Goldmani aktsia 52 nädala tipp on samas 175,34 dollari juures, kuid põhjale ollakse juba üsna lähedal - 105,10 dollarit. Sel aastal on Goldmani aktsia kukkunud 37%.

Ilmselt kõige õnnetum pank Wall Streetil on praegu Bank of America, kelle aktsia kukkus juba läbi 2009. aasta märtsis saavutatud finantskriisi põhja ning lõppu ei paista. Pangale on langenud surve võtta vastu uued Basel III kapitalinõuded, mis aga praeguse kapitalistruktuuri juures ei ole saavutatav. Investorid ootasid, et Bank of America müüb selleks oma 10% osaluse China Construction Bankis, mille hinnanguline väärtus on 20 miljardit dollarit. Kuid selle asemel otsustati müüa vaid pool sellest, mis investoritele tuli selge pettumusena.

Kartuses, et nüüd on pangal veel raskem Baseli nõudeid täita, müüsid investorid Bank of America aktsia ligi 8% odavamaks, 6,42 dollarile. Sel aastal on panga aktsia kukkunud ligi 52% ning see on Dow Jonesi tööstuskeskmise kõige kehvemini esinenud aktsia. Võrreldes 52 nädala tipuga on aktsia kukkunud 58%.

Taas massilised koondamised. Praegust pangaaktsiate lausmüüki USAs võib pidada põhjendatuks, sest majanduskliima on halvenemas ja aeglustuva USA majandusega on pankade tulud jaepangandusest kokku kuivamas ning heitlikud ajad börsidel ei luba ka investeerimispankuritel suuri kasumeid teenida. See aga omakorda tähendab massilisi koondamisi.

Bank of America teatas eelmisel nädalal, et sel kvartalil kaob 3500 töökohta niigi juba 2500 juba kaotatud kohale lisaks. Eile avalikustas Šveitsi suurpank UBS, et koondab samuti 3500 töötajat. Augusti esimeste nädalatega on 50 maailma suurimat panka teatanud ligi 60 000 töökoha koondamisest, mis Bloombergi andmetel on kiireim tempo pärast 2008. aastat.

Ärge laske end odavatest aktsia hinna- ja suhtarvude tasemetest eksitada. Mitme aasta põhjad ja odavad aktsiad ei tähenda veel automaatselt tõusu ning mina panustan pigem edaspidisele pangandussektori langusele, sest Wall Streeti pankadel on neid luukeresid kapis rohkem kui üks ja see kapp on päris suur. Seda kõike, mis pankadega valesti on, ei jõua ühes artiklis kokku võtta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing