Frangilaenud on Euroopa veskikivi

Romet Kreek 25. august 2011, 00:00

Euroala võlakriis võib süveneda, sest Ida-Euroopa laenuvõtjad võtsid laene tugevnenud frankides, mis on muutnud nende tagasimaksmise Lääne-Euroopa pankadele raskemaks, vahendas Bloomberg UBS Wealth Managementi analüüsi.

Laenuandjad, nagu Unicredit, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International ja Bayerische Landesbank, on andnud 80 miljardit franki laene Ida-Euroopa majapidamistele Ungaris, Poolas ja Horvaatias, kirjutas arenevate turgude analüütik Kilian Reber. Laenu võtnute laenumaksed on kohalikus vääringus kasvanud, kuna frank on tõusnud kolme kuuga forindi vastu 9,5 protsenti, 14 protsenti zloti vastu ja üheksa protsenti kuna vastu.

"Kasvanud Ungari, aga ka Poola ja Horvaatia laenuvõtjate stress, kes on võtnud eluaseme- ja tarbimislaene frankides, võib saata šokilaine läbi euroala," ütles Reber. "See on nüüd midagi, mis ei ole enamiku investorite radariekraanile jõudnud."

Ta hindas, et 20-30protsendise tõenäosusega viib tugevam frank Ida-Euroopas maksujõuetuse kasvule, sundides euroalas vaevlevaid Lääne-Euroopa panku otsima uusi päästmisi.

Ida-Euroopa laenuvõtjad on massiliselt frangis laene võtnud, kuna turvavaluuta intressimäär on olnud madalam Ida-Euroopa valuutade omast. Näiteks 60 protsenti Ungari kodumajapidamise laenukohustustest on frankides, mis moodustab 16 protsenti ungari SKPst. Poolas ja Horvaatias on see number umbes kümme protsenti. Iga kümnes frangilaen ei tööta Ungaris, võrreldes 1,5 protsendiga Poolas või kuue protsendiga Horvaatias.

Mind paneb imestama, et Šveitsi frankides laenuvõtmine oli idaeurooplaste seas nii populaarne. Ilmselt on põhjus selles, et pangad pakkusid neid laene ja nii see populaarsus tuli. Jumal tänatud, et Eestis ei olnud domineerivad Saksa või Austria pangad, kes lõid Ida-Euroopas frangilaenubuumi. Skandinaavia pangad olid selles mõttes klientidele laene pakkudes konservatiivsemad - valida oli krooni ja euro vahel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing