Aktsiad versus majandus

Fredy-Edwin Esse, California 25. august 2011, 07:35

Ajal kui USA aktsiaturgudelt on paari nädalaga pühitud ligi 3 triljonit dollarit ja kardetakse uue majanduslanguse saabumist, on aktsiate analüütikud ökonomistidest viimase 56 aasta keskmisega võrreldes kaks korda optimistlikumad.

Olukord hakkab meenutama 2007. aastat, kui analüütikute optimistlikud prognoosid purustas finantskriis.

Wall Streeti analüüsifirmad tõstsid  Standard & Poor’s 500 indekssise kuuluvate ettevõtete kasumiprognoose juba 10 kvartalit järjest, ennustades 17% tõusu käesolevaks aastaks. Seda on koguni 9,9 korda rohkem, kui ökonomistid ennustavad majanduskasvu, samas kui alates 1954. aastast on keskmine vahe 5,4 korda.

Antud numbrid ilmestavad selgelt analüütikute ja ökonomistide erinevaid väljavaateid tulevikule, kus lääneriigid ägisevad võlakoorma all ja maailmamajandus on aeglustumas. S&P 500 on kogemas praegu suurimaid kõikumisi ajaloos ja alates 29. aprilli tipust on indeks kukkunud 18%, mis indeksi keskmise kasumi-hinna suhte kukutanud 12,3ni, mis on peaaegu madalaim tase pärast pullituru algust 2009. märtsis.

„Kõik murravad pead praegu kahe küsimuse üle – kas horisondil terendab masu ja mis saab firmade tuludest?“ ütles Fifth Third Asset Managementi investeeringutejuht Keith Wirtz Bloombergile. „Hetkel on infosulg. Kardetakse, et majanduslangus pärsib ka ettevõtete tulubaasi.“

 Loe pikemalt tänasest Äripäevast, milleks osta päevapilet SIIT või telli leht SIIT.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. August 2011, 07:35
Otsi:

Ava täpsem otsing