Tallinna tornid on muusikat täis

Signe Sillasoo 26. august 2011, 00:00

Festivali korraldaja Corelli Music ühendab uuel festivalil, mille avaakordid juba eile kõlasid, Tallinna ajaloo tänapäeva loominguga ning tutvustab linna kuulsat kilukarbisiluetti seestpoolt muusika kaudu.

"Tegu on tuliuue formaadiga. See idee tuli minu healt kaastöötajalt juba mõnda aega tagasi lihtsalt ühe ideesähvatusena. Kuna Tallinna nn kilukarbisiluett on väga palju muutunud, siis miks mitte panna neisse tornidesse, mis silueti moodustavad, erinevate ajastute muusika. Sealt hakkas asi arenema ja nüüd on ta jõudnud muinastulede ööni välja," rääkis Corelli Musicu kunstiline juht Mail Sildos ettevõtmise sünniloost.

Nii ongi kontserdipaikade hulgas peale keskaegsete linnamüüritornide ka moodsad pilvelõhkujad, aga ka kirikud. Muusika varieerub barokist džässi ja nüüdismuusikani välja. Arhitektuur, ajalugu ja esitajad - igaüks neist jutustab oma lugusid.

"Kõigepealt valisimegi välja tornid. Pikk Hermann on minu ja ka Eesti jaoks oluline torn, niisamuti Oleviste kirik, mis on aastasadu maamärk olnud. Vaatamisväärsed on ka uued pilvelõhkujad. Olenevalt sellest, mis torni valisime, püüdsime leida, kes võiks seal esineda ja millise muusikaga," rääkis Sildos esinemiskohtade valikust ja kava kokkupanekust.

Erineval ajajärgul valminud Tallinna tornides kõlab ajastukohane muusika. "Katlas, mis on meie jaoks ka nagu torn, kuna seal asub tohutu korsten, on kavas tänapäevane muusika, keskajatornidesse läheb vanaaegne muusika. Oleviste kirikus on plaanis koraalid, ent džässitöötlusega. Uutes tornides kuuleb džässmuusikat või täiesti moodsat nüüdismuusikat," sõnas Sildos.

Tavapäratutes esinemiskohtades toimuvate kontsertide lisamine programmi on kogu ettevõtmises olnud kõige keerulisem.

"Seda ehk seetõttu, et seal ei ole sellist traditsiooni, inimesed tegelevad hoopis muude asjadega. Meile on olnud see keeruline ka seetõttu, et oleme ise teinud kontserte hoopis teistes kohtades - mõisates ja muudes ajaloolistes kohtades, kus inimesed on harjunud kontserdil käima," mainis ta ja toonitas, et loodab väga, et selliseid kontserte tavapäratutes kohtades hakkab järjest rohkem toimuma.

"Alguses, kui idee tuleb, oled skeptiline ja mõtled, et mis asja. Aga kui ideed arenevad ja nendega tulevad ka teised kaasa, siis tekkivad väga ilusad asjad. Loodan, et "Tornide festival" loob mingi uue traditsiooni," oli Sildos positiivne ja ootusärev.

Tulevikku ja festivali järgmisel aastal toimumist ei taha Sildos ennustada. "Tekkinud on väga põnev ülesehitus - üks osa on piletiga kontserdid, aga palju on ka tasuta üritusi. Näiteks tähistame Eesti vabariigi taasiseseisvumise 20. aastapäeva Pika Hermanni jalamil, samuti anname Lillefestivalil kontserdi ja lähme muinastulede ööle. Kui publikule ja rahvale asi meeldib, siis meie jätkame rõõmuga ka järgmisel aastal. Praegu on ärevus. Kuidas kõik läheb, ei oska ennustada," sõnas Sildos.

Festival pakub publikule oma "Vabaduse laulu" taasiseseisvumise aastapäevaks. "Pika Hermanni jalamil toimuvale kontserdile on kõik peredega oodatud. ETV tütarlastekoor laulab seal isamaalisi laule. See võiks olla isegi meie "Vabaduse laul". Kindlasti saab seal nautida neid palasid, mida lauluväljakul tänavu ei kuulnud," selgitas Sildos.

Veel leiab artistide nimekirjast Helin-Mari Arderi, ansamblid Rondellus, Una Corda, Resonabilis ja Kaunimate Aastate Vennaskond ning kammerkoori Noored Eesti Hääled ja Kiili vanamuusikaansambli.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing