26. august 2011 kell 8:08

Fitch võlakriisis riikidele: võtke eeskuju Baltikumist

Üleliigse võlakoormusega euroala riigid võiksid õppida endistest Nõukogude Liidu riikidest, mis taastasid konkurentsivõime valusate meetmetega ning kus palgad ja hinnad langesid, märgib krediidireitinguagentuur Fitch.

Balti riikide kogutoodang langes kumulatiivselt 18 protsenti aastatel 2008-2009. Avaliku sektori kulutusi ja palku lõigates õnnestus riikidel kiiresti tõsta oma ekspordile suunatud majandused ELi kõige kiiremini kasvavate hulka.

 "Euroala ääreriigid  võivad saada konkurentsivõime tagasi ainult siis, kui nad lubavad hindade ja palkade langust."

Fitch'i märkis, et Balti riikide reformid õnnestusid, sest tööturud nendes riikides on paindlikud, ametiühingute võim väike ja poliitiline olukord stabiilne.

Fitch leiab, et Iirimaa on võlgades riikidest kõige tõenäolisem kandidaat, kes saaks järgida Balti riikide joont, sest rahva vastuseis Kreeka ja Portugali säästumeetmede suhtes võib piirata valikuvabadust riigis.

Iirimaal tööjõukulud langesid 8,5 protsenti aastatel 2008-2010. Kreekas ja Portugalis langesid tööjõukulud vaid 0,2 ja 0,8 protsenti.

Autor: Jussi Hieta aka Somm Tallinnast

Hetkel kuum