Kukkunud Rootsi börs loob ostuvõimalusi

Fredy-Edwin Esse, California 26. august 2011, 12:27

Ametlikult karuturu staatusse kukkunud Rootsi aktsiaturg on sel aastal kehvasti esinenud, sest eurotsooni võlakriis ja maailmamajanduse aeglustuv kasv on sealsetele ekspordile suunatud ettevõtetele halvasti mõjunud.

Stockholmi OMX 30 indeks on sel aastal kukkunud juba 22%. Võrdlusena on Euroopa Stoxx 600 indeks langenud 18% ning Saksamaa DAX indeks on sama perioodiga viiendiku enda väärtusest kaotanud, kirjutab MarketWatch.

Rootsi majanduskasvuks prognoositakse sel aastal 4,5%, mis on Euroopa Liidu üks parimaid näitajaid, ning lisaks on riigi rahandus heal järjel. Sellele vaatamata on riigi börs kukkunud, kuna seal domineerivad rahvusvahelised firmad, kes ekspordivad Euroopasse, USAsse ja arenevatele turgudele.

Seega on sealne börs oluliselt enam mõjutatud maailma ja suuremate riikide majanduse väljavaadetest, kui kohalikust. Kõigele lisaks on Rootsi kroon sel aastal oluliselt tugevnenud, mis on riigi eksportööride kasumeid söönud.

"Rootsi on päris palju avatud tsüklilistele kõikumistele," ütles Carnegie Swedish Equity Fundi juht Simon Blecher MarketWatchile. "Võlakriisiga seoses kardavad inimesed maailmamajanduse aeglasemat kasvu. See on tähendanud rasket aega Rootsi aktsiatele."

"Investorid võrdlevad praegu tänast olukorda ja tulevikku sellega, mis juhtus Euroopas 2008. aastal," ütles Nordea Banki aktsiastrateeg Jonas Olavi. "Rootsi on väga tsükliline turg. Kui sa usud, et maailmamajandus ei kuku, siis ootab Rootsi turgu ees korralik ralli," sõnas Olavi.

Credit Suisse'i analüütikud kirjutasid juuni lõpus, et Rootsi, Taani ja Norra aktsiad on kallid, need on rallinud 2009. aasta oktoobrist ja seal riikides on jonnakalt kallis valuuta. Neil põhjustel ei soovitanud pank investeerida neisse kolme Skandinaavia maase ja Šveitsi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. August 2011, 09:57
Otsi:

Ava täpsem otsing